Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 150 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150

Dıştan içe doğru çiçeğin kısımları şunlardır:

Çiçek sapı, çiçeğin taşınmasını sağlar. Genellikle yeşil renkli olan çanak yapraklar, tomurcuk hâlindeyken çiçeği sararak korur. Taç yapraklar; renkli ve göz alıcıdır, böcekleri çeker ve tozlaşmaya yardımcı olur. Erkek organ; sapçık ile başçık olmak üzere iki kısımdan oluşur. Başçık, polenlerin üretildiği ve depolandığı kısımdır. Sapçık ise başçığın hareketliliğini sağlar. Dişi organ; yumurtalık, tepecik ve dişicik borusu olmak üzere üç kısımdan oluşur. Yumurtalıkta tohum taslağı bulunur. Tepecik, polenlerin tutulmasını, dişicik borusu ise polen tüpünün yumurtalığa geçişini sağlar.

Dişi organ, erkek organ, taç ve çanak yaprak yapılarının tamamını bulunduran çiçeklere tam çiçek denir. Bu yapılardan herhangi birinin eksik olduğu çiçeklere ise eksik çiçek denir. Dişi ve erkek çiçekleri aynı bitki üzerinde bulunduran bitkiye monoik (tek evcikli) denir. Mısır bitkisi, tek evcikli bitkilere örnek verilebilir. Bazı bitkilerde ise bitkinin üzerinde sadece dişi çiçek veya erkek çiçek bulunur. Böyle bitkilere ise dioik (iki evcikli) bitkiler denir. İncir, hurma gibi bitkiler dioik bitkilerdir.

Çiçekli Bitkilerde Üreme Hücrelerinin Oluşumu

Dişi üreme hücresi yumurta, yumurtalıkta üretilir. Yumurtalıkta bulunan tohum taslağı içinde diploit kromozomlu megaspor ana hücresi vardır. Bu hücre, mayoz bölünme geçirerek dört tane haploit kromozomlu megaspor oluşturur. Oluşan hücrelerden üç tanesi ölür. Canlı kalan megaspor, art arda üç kez mitoz bölünme geçirerek sekiz tane haploit çekirdek oluşturur. Sekiz çekirdekten üçü bir kutba hareket eder, bunlara antipot çekirdekler denir. Diğer üçü ise zıt kutba hareket eder. Bu çekirdeklerden bir tanesi yumurta hücresini, iki tanesi ise sinerjit çekirdekleri oluşturur. Diğer iki çekirdek ise ortada polar çekirdeği (n+n kromozomlu) meydana getirir. Tohum taslağında oluşan bu yapıya embriyo kesesi adı verilir (Görsel 3.68).

Erkek üreme hücrelerinin üretimi ve depolanması, başçıkta gerçekleşir. Başçıkta dört polen kesesi ve bu keselerde çok sayıda diploit kromozomlu mikrospor ana hücreleri bulunur. Bu hücrelerin her biri mayozla dört tane haploit mikrosporu oluşturur. Her mikrospor çekirdeği bir mitoz bölünme geçirir. Ancak bu mitoz bölünmede sitoplazma bölünmesi gerçekleşmediği için oluşan polen iki çekirdeklidir. Bu çekirdeklerden bir tanesi generatif çekirdek (üretken), diğeri vejetatif çekirdek (tüp hücresi) olarak isimlendirilir. Generatif çekirdek sperm çekirdeklerini oluşturur (Görsel 3.69). Vejetatif çekirdek polen tüpünü oluşturur. Bitkilerde polen yapısı türe özgü bir özelliktir

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!