Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 153 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153

3.4. Çimlenme

Tohumun genç bitkiyi oluşturmak için uygun ortam koşullarında geçirdiği değişimlere çimlenme denir. Tohumun çimlenebilmesi için su, oksijen ve uygun sıcaklık gereklidir. Döllenmeden sonra çevreye dağılan tohumlar, uygun ortam şartları oluştuğunda su alır. Tohumda metabolik olaylar hızlanır. Bu sırada fotosentez yapamayan embriyonun besin ihtiyacım, besi doku sağlar. Eneıji üretimi artar. Hücrelerin büyümesi ve mitoz bölünmeler hızlanır. Tohum kabuğu çatlar. Kabuğu çatlayan tohumların embriyosu, serbest kalır ve büyür.

Çimlenmekte olan tohumdan ilk olarak embriyonik kök çıkar. Daha sonra oluşan embriyonik gövde, yukarı doğru uzamaya başlar ve yeni bitki (fide) oluşur. Fasulye gibi çift çenekli bitkilerde, çimlenme sırasında tohum içinde kalan embriyonik gövde yukarı doğru büyürken çenekler toprak üstünde kalır. Mısır gibi tek çenekli bitkilerin çoğunda ve bezelye gibi çift çenekli bazı bitkilerde ise çenekler, toprak altında kalır.

Çimlenmeye etki eden çevre faktörleri şunlardır:

Su: Çimlenmenin başlayabilmesi için gereklidir. Enzimlerin çalışmasının başlamasında ve hızlanmasında etkilidir. Gereğinden fazla su ise tohumun oksijen almasını engelleyerek tohumun çürümesine neden olabilir.

Sıcaklık: Enzimlerin çalışma hızını etkiler. Birçok bitkinin çimlenmesi için uygun sıcaklık 25 °C civarıdır.

Oksijen: Çimlenme sırasında embriyo hücrelerinin oksijen ihtiyacı artar. Henüz fotosentez başlamadığından ihtiyacı olan oksijeni dışarıdan karşılar.

7. ETKİNLİK

ETKİNLİĞİN ADI : Tohumun çimlenmesinin gözlemlenmesi
ETKİNLİĞİN AMACI : Tohumun çimlenmesini gözlemleyip çimlenmeye etki eden faktörleri tespit etmek
ETKİNLİĞİN SÜRESİ : 1 hafta
ARAÇ GEREÇ : Çeşitli bitki tohumları (fasulye, bezelye, nohut), su, pamuk, 7 adet petri kabı, kapaklı karton kutu, cam kalemi, buzdolabı, inkübatör, cam fanus

ETKİNLİĞİN YAPILIŞI

1. Petri kaplarını numaralandırınız.
2. Her bir petri kabının içine pamuk yerleştiriniz.
3. Her bir petri kabına, aynı sayıda fasulye, bezelye ve nohut tohumlarını yerleştiriniz (Görsel 3.74).
4. Birinci petri kabını, kontrol grubu olarak belirleyiniz. Bir yemek kaşığı su ile ıslatınız. Oda sıcaklığında bekletiniz.
5. İkinci petri kabını, bir yemek kaşığı su ile ıslatınız. Gün ışığında bekletiniz.
6. Üçüncü petri kabını, bir yemek kaşığı su ile ıslatınız. Kapaklı karton kutu içinde bekletiniz.
7. Dördüncü petri kabını pamuğu ıslatmadan oda sıcaklığında bekletiniz.
8. Beşinci petri kabını, bir yemek kaşığı su ile ıslatınız. +4 OC buzdolabında bekletiniz.
9. Altıncı petri kabını, bir yemek kaşığı su ile ıslatınız. 250 OC sıcaklığa ayarlanmış inkübatörde bekletiniz.
10. Yedinci petri kabını, bir yemek kaşığı su ile ıslatınız. Üzerine cam bir fanus kapatarak bekletiniz.
11. Bir hafta boyunca gözlemleyiniz. Bir çizelge hazırlayarak gözlemlerinizi kaydediniz.

NOT: Siz de tohumun çimlenmesi ile ilgili bir deney tasarlayınız.

DEĞERLENDİRME

1. En iyi çimlenme, hangi ortamda gerçekleşmiştir?

  • Cevap: Deney sonuçlarına göre, en iyi çimlenme kapalı bir ortamda gerçekleşmiştir. Üçüncü petri kabı kapaklı karton kutu içinde bekletildiği için çimlenme oranı diğerlerine göre daha yüksek olmuştur.

2. Tohumlar, hangi şartlarda çimlenir?

  • Cevap: Tohumların çimlenmesi için uygun bir nem oranı, sıcaklık ve ışık şartları gereklidir. Fakat farklı bitkiler farklı şartlarda çimlenirler. Genellikle tohumlar, nemli ve sıcak bir ortamda çimlenirler. Tohumların çimlenmesi için gerekli olan sıcaklık, bitkilere göre farklılık gösterir.

3. Farklı bitkilerdeki çimlenme sıcaklıkları, birbirinden neden farklıdır?

  • Cevap: Farklı bitkilerin çimlenme sıcaklıkları, bitkilerin doğal habitatlarına bağlı olarak farklılık gösterir. Bazı bitkiler soğuk iklimlerde yetişirken, bazıları sıcak iklimlerde yetişir. Bu nedenle, her bitkinin optimum çimlenme sıcaklığı farklıdır. Örneğin, fasulye tohumları ısıya karşı oldukça hassas olduğundan, çimlenme sıcaklığı 20-25°C arasında olmalıdır. Bezelye tohumları ise daha soğuk sıcaklıklarda çimlenme yapabilir, genellikle 10-15°C arasında çimlenirler.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!