Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 25 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25

1. ETKİNLİK

ETKİNLİĞİN ADI : DNA modeli yapılması
ETKİNLİĞİN AMACI : DNA modeli yapmak
ETKİNLİĞİN SÜRESİ : 1 hafta
ARAÇ GEREÇ : Farklı renklerde yalıtım straforu, bisturi, yapıştırıcı, cetvel, kürdan, tahta çay karıştırıcı, makas, tahta kalemi

ETKİNLİĞİN YAPILIŞI

1. Sınıfınızdaki arkadaşlarınızla altışar kişilik gruplar oluşturunuz. Grup arkadaşlarınızla iş bölümü yaparak araç gerecinizi hazırlayınız.
2. Farklı renklerdeki straforlardan (Boyama ile farklı renk yapabilirsiniz.) 2,5 cm x 7,5 cm, 2,5 cm x 3 cm boyutlarında altışar dikdörtgen prizma kesiniz.
3. Farklı renk strafordan kenar uzunluğu 2 cm olan 12 adet düzgün beşgen kesiniz.
4. Farklı renk strafordan kenar uzunluğu 2,5 cm olan 12 adet küpü keserek hazırlayınız.
5. Hazırladığınız şekillerin üzerine Görsel 1.22’de olduğu gibi tahta kalemi ile moleküllerin sembollerini yazınız.
6. Tahta çay karıştırıcılarını boyuna ortadan ikiye bölünüz. Uçlarını sivrileştiriniz. Görsel 1.23’teki gibi nükleotitleri oluşturunuz.
7. Oluşturduğunuz nükleotitleri, kürdan yardımı ile A,T ve G,S eşleşmesine uygun olarak birleştiriniz (Görsel 1.24).
8. Her bir nükleotit çiftini, tahta karıştırıcılarla Görsel 1.25’te olduğu gibi çapraz olarak birleştiriniz. Aynı işlemi diğer tüm nükleotit çiftleri için de yapınız. Eklenen her nükleotit çiftini, açı yapacak şekilde eklemeyi unutmayınız (Görsel 1.26).

NOT: Yukarıda verilen etkinlikteki malzemeler sadece fikir verme amaçlıdır. Siz de grup arkadaşlarınızla farklı malzemeler kullanabilirsiniz.

DEĞERLENDİRME

1. Farklı grupların yaptığı modelleri sınıfta inceleyiniz. Modelinizin başarısını grup içinde değerlendiriniz.

  • Cevap: Etkinlik, öğrencilere DNA’nın yapısını anlamalarına yardımcı olacak etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Öğrenciler farklı renklerde yalıtım straforundan molekül bileşenlerini oluşturarak, birleştirerek ve DNA molekülünün üç boyutlu modelini oluşturarak, öğrendiklerini uygulama fırsatı bulurlar. Gruplar arasında karşılaştırma yapılırken, modelin doğruluğu, tasarımın özgünlüğü, birleştirme ve bağlantı noktalarının doğru olup olmadığı, nükleotitlerin doğru bir şekilde eşleşip eşleşmediği ve her öğrencinin katılımı göz önünde bulundurulabilir.

2. DNA molekülündeki nükleotitler arasında farklı sayıda hidrojen bağlarının bulunması, DNA molekülünün hangi özelliği kazanmasını sağlar?

  • Cevap: DNA molekülündeki nükleotitler arasındaki farklı sayıda hidrojen bağları, DNA molekülünün stabilitesini sağlar. Nükleotitlerin birbirleriyle hidrojen bağları oluşturarak birleşmesi, DNA molekülünün çift sarmal yapısını oluşturur. Hidrojen bağları, nükleotit bazlarının doğru eşleşmesini sağlar ve bu da DNA’nın doğru şekilde kopyalanmasına ve aktarılmasına izin verir. Ayrıca hidrojen bağları, DNA molekülünün sarmal yapısını koruyarak, nükleotidin oksidasyonu gibi çeşitli çevresel faktörlere karşı koruma sağlar.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!