Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 47 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47

2.6.2. Tarım ve Hayvancılık Alanındaki Uygulamalar

Tanında, zararlı böceklerle mücadelede kimyasal maddeler kullanılmaktadır.

Bu maddelerin kullanılması ekolojik kirlemneye neden olduğundan hayatın sürdürülebilirliği için biyolojik mücadele yöntemine geçilmesini zorunlu kılmaktadır. Genetik mühendisliği ve biyoteknolojinin tanın alanındaki uygulamaların amacı; bitkileri zararlılara karşı dirençli hâle getinnek, ürünlerin besin değerlerini artınnak, üretim maliyetlerini azaltmak ve dayanıklılığın artınlması ile ürün kalitesini yükseltmektir. Örneğin pirinç bitkisine A vitamini sentezlemesini sağlayacak genin aktarılması ile bitkinin vitamin değeri yükseltilmiştir. Bu pirince altın pirinç denir (Görsel 1.63). Ateş böceklerinin ışık saçmasını sağlayan genin izole edilmesi ve tütün bitkisine aktarılması ile genetiği değiştirilmiş olan tütün bitkisinin ışık saçtığı gözlemlenmiştir (Görsel 1.64). Bu çalışma diğer tarım ürünlerindeki biyoteknolojik uygulamalara öncü olmuştur.

Alabalıktan alınan büyüme hormonu geninin sazan balığına aktarılması ile sazan balığının çok hızlı büyümesi ve normalden daha iri olması sağlanmıştır. Genetiği değiştirilmiş organizmaların canlı yaşamı üzerine olumsuz etkileri de olabilir.

2.6.3. Endüstri Alanındaki Uygulamalar

Rekombinant DNA teknolojisiyle endüstriyel enzimler üretilir. Bu enzimlerin bazıları, sentetik olarak da üretilebilmektedir ancak biyoteknolojik yöntemlerle daha hızlı ve ekonomik üretim yapılmaktadır. Bu yöntemlerle üretilen enzimler; tıp, tekstil, dericilik, gıda endüstrisi, kâğıt endüstrisi ve temizlik sanayisinde (Görsel 1.65) kullanılmaktadır. Ayrıca B2 vitamini, antibiyotikler, kontakt lens solüsyonları, polyester ve bazı kumaşların elde edilmesi biyoteknolojinin endüstri alanındaki uygulamalarına örnek verilebilir.

2.6.4. Çevre Alanındaki Uygulamalar

Transgenik mikroorganizmalar, çevreyi kirleten etmenlerin yok edilmesi veya etkenlerinin azaltılmasında kullanılmaktadır.

Bazı bakteriler nikel, bakır, kurşun gibi ağır metalleri; bakır sülfat veya demir sülfat gibi bileşiklere çevirerek ağır metallerin kirletici özelliğini azaltmaktadır. Atık suların ve kanalizasyon sularının arıtılmasında, evsel atıkların zararlarının ortadan kaldırılıp yeni ürünlerin (gübre, biyogaz, biyodizel vb.) elde edilmesinde, petrol ve maden atıklarının zararlarının ortadan kaldırılmasında transgenik mikroorganizmalar kullanılmaktadır (Görsel 1.66).

Biyoürün canlıların oluşturduğu maddelerin işlenmesi ile elde edilen üründür. Biyoürünlerin yarılanma ömrü petrol ürünlerine göre oldukça kısa olduğu için doğaya daha az zarar verirler. Organik asitler, çözücü maddeler, esterler, selüloz ve kitosan gibi polimerler, gübre, biyoplastik (Görsel 1.67), biyogaz ve biyodizel biyoürünlere örnek gösterilebilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!