Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

FOTOSENTEZ

Yeryüzündeki ana enerji kaynağı güneştir. Canlılar güneşten gelen ışık enerjisini doğrudan kullanamaz ve depolayamaz. Güneş enerjisinin kullanılabilir hâle gelmesi için başka bir enerji türüne dönüştürülmesi gerekir. Fotosentez bu dönüşümü gerçekleştiren olaydır. Klorofil pigmenti bulunduran canlılar, ışık enerjisini organik moleküllerde depolanan kimyasal bağ enerjisine dönüştürür (Görsel 2.5). Bu dönüştürme sürecine fotosentez denir. Besinlerini sentezlerken ışık enerjisini enerji kaynağı olarak kullanan üreticilere de fotoototrof veya fotosentetik canlılar denir. Bitkiler (tam parazit bitkiler hariç), bazı bakteriler, Euglena (Öglena) ve algler fotoototrof canlılara örnektir.

2.1. Fotosentezin Canlılar İçin Önemi

Canlıların yapısını oluşturan hücreler, dokular ve enzimler fotosentez sonucu üretilen organik moleküllerden oluşturulur. Fotosentezle üretilen organik besinler, canlıların besin kaynağıdır. Canlılar, bu besin maddelerini solunum olayı ile parçalayarak yaşamı için gerekli enerjiyi kazanır. Böylece fotosentez ile doğadaki enerji dönüşümü sağlanır.

Fotosentetik canlılar, CO2’i kullanarak (özümleyerek) kendisi ve diğer canlılar için gerekli besin ile O2’i üretir. O2’li solunum yapan canlılar da enerjiyi üretmek için bu besin ve O2’i kullanarak atmosfere CO2 verir. Böylece CO2 ve O2 döngüsü gerçekleştirilmiş olur.

Bitkilerin küçük bir tohumdan zamanla nasıl büyük bir bitki hâline geldiği, kütlece nasıl büyüdüğü bilim insanları tarafından merak edilmiş ve günümüze kadar araştırma konusu olmuştur.
Aristo (MÖ 384-322), bitkilerin besin maddelerini kökleri aracılığıyla topraktan ve sudan hazır aldıklarını ileri sürmüştür.

17. yüzyılda Belçikalı bilim adamı Jan Baptist van Helmont (Cen Baptist ven Helmant), bitkilerin beslenmesi, büyümesi ve gelişimi alanında araştırmalar yapmış, bitkilerdeki kütlesel artışın sadece sudan kaynaklandığını ve bitkisel maddenin doğrudan sudan geldiği sonucunu çıkarmıştır (Görsel 2.6).

1775 yılında Joseph Priestley (Cozıf Prizley), bitkiler tarafından üretilen oksijenin hayvanlar tarafından kirletilen havayı temizlediği fikrini ortaya atmıştır.

1779 yılında Jan Ingenhousz (Yan İnginhus), havanın temizlenmesinin bitkinin yeşil kısımları tarafından güneş ışığında yapıldığını açıklamıştır. Fotosentezde klorofilin önemini vurgulamıştır.

1804 yılında İsviçreli kimyacı Nicolas Theodore De Saussure (Nikola Teodo Dö Sösyü), bitki ağırlığındaki artışın sudan kaynaklandığı bilgisinden yola çıkarak, bitkideki besin üretimi sırasında suyun kullanıldığını göstermiştir.

1840 yılında Justus von Liebig (Castıs van Libig), CO2’in bitkiler için karbon kaynağı olduğunu vurgulamıştır.

1842 yılında Robert Mayer (Rabırt Mayır), ışığın enerji içerdiğini, canlılar tarafından kullanılan enerji kaynağının güneş ışığı olduğunu ve fotosentezde bitkinin yakaladığı güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürdüğünü belirtmiştir.

1883 yılında Theodor Wilhelm Engelmann (Teodor Vilhelm Engelman), ışığın dalga boyunun fotosentez hızına etkisini “Engelman deneyi” olarak ifade edilen basit bir düzenekle açıklamıştır.

1905 yılında Frederick Blackman (Feriderik Blekmın), fotosentezin yalnızca fotokimyasal bir olay değil aynı zamanda biyokimyasal bir olay olduğunu ileri sürerek, olayın ışık gerektirmeyen bir karanlık reaksiyon safhası olduğunu da vurgulamıştır. Ayrıca Blackman fotosentezde “minimum yasasını” bulmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!