Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 179 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179

Thomson Atom Teorisi

Joseph John Thomson (Cosef Con Tamsın) katot ışınları deneyi gerçekleştirmeden önce bazı bilim insanlarının fikirlerini kendi teorileriyle ilişkilendirmiştir. Thomson’ın kendisinden önceki bilim insanlarının hangi çalışmalarından faydalandığını bilmek onun teorisini nasıl geliştirdiğini daha kolay anlamayı sağlayacaktır.

Katot ışın tüpünü William Crookes (Vilyım Kuruks) icat etmiştir. Tüpün iki yanındaki elektrotlara yüksek gerilim uyguladığında katottan anoda doğru bir ışın gözlemlemiş ve buna katot ışınları ismini vermiştir. Görsel 4.1.2: a’da yüksek gerilim altında oluşan katot ışınları gösterilmiştir.

Julius Plucker (Julyus Pluker), katottan anoda doğru yayılan ışınlara manyetik alan uygulayarak ışınları saptırmış ve bu ışınların negatif elektrikle yüklendiğini tespit etmiştir. Katot ışınlarına mıknatıs yaklaştırıldığında ışının manyetik alanla birlikte yön değiştirdiğini saptamıştır (Görsel 4.1.2: b).

Crookes’un katot ışını ve Faraday’ın elektroliz deney sonuçlarını yorumlayan George Johnstone Stoney negatif yüklerden bahsetmiş ve bunları elektron olarak isimlendirmiştir (1874). Elektron sayısının her maddede farklı olduğunu söylemiştir.

1900’lü yılların başında Dalton’dan yaklaşık 100 yıl sonra Joseph John Thomson (Görsel 4.1.3) yeni bir atom teorisi geliştirdi. Thomson, kendinden önceki bilim insanlarının deney çalışmalarını kullanarak 1897 yılında katot ışınları ile yaptığı deneyde ışınların elektrik ve manyetik alanda sapması sonucu katot ışınlarının elektronlardan oluştuğunu keşfetmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!