Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 196 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196

Diğer atom teorilerinde elektronun yeri tespit edilmeye çalışılırken modern atom teorisi elektronların değişik fiziksel özelliklerini ortaya koymuştur. Elektronların hareketleri ayrıntılı şekilde sayı ve sembollerle ifade edilmiş ve elektronların atom içinde yoğun bulunduğu yerler tespit edilmiştir. Bu teoriye katkıları bulunan bazı bilim insanlarından bahsetmek gerekir.

Louis De Broglie (Luis Dö Brogli) maddeyi dalga doğasıyla açıklamaya çalışmıştır. Her maddeye eşlik eden bir dalgadan bahsetmiştir. Parçacıkların, kütle ve hızlarının çarpımı olan momentuma sahip olduğunu ve momentuma göre değişen bir dalga boyuna sahip olması gerektiğini öngördü. Elektronların çizgisel momentumları sürekli değiştiği için dalga boyunun da sürekli değişmesi gerekiyordu. Bu dalgalar, elektromanyetik dalgalar değildi, madde dalgalarıydı ve daha sonra kendi ismiyle anılan De Broglie dalgaları hâline geldi. De Broglie’nin dalgası bir olasılık dalgasıdır. De Broglie’nin çalışmaları parçacık madde midir yoksa dalga mıdır sorusunu akıllara getirdi.

Madde ve dalga ikilemi matematiksel model olarak kuantum sayıları ile değil, belirsizlikler hâlinde deney sonuçlarında gözlenenlerin sıklıklarına göre çözülmeye başlandı. Kuantum fiziği olasılık üzerine oturtuldu. Kuantum mekaniği olasılık dalgaları hâlinde dalga fonksiyonları şeklinde ifade edildi. Sistemlerin aynı anda farklı durumlarda bulunabileceği ifade edildi. Elektronların kesin olarak yeri tayin edilemese de hidrojen atomunda en yoğun bulunduğu yerin birinci yörünge olduğu keşfedildi (Şekil 4.1.12).

Görsel 4.1.9’da görülen Werner Heisenberg (Verner Hayzenberg) kendi adıyla anılan belirsizlik ilkesini ortaya koydu. Heisenberg belirsizlik ilkesi, bir parçacığın aynı anda hem momentumunun hem de konumunun tam doğrulukta ölçülemeyeceğini gösterir. Parçacığın konumu belliyse hızının, hızı belliyse konumunun bilinemeyeceğini ortaya koyar. Sonuç olarak maddenin parçacık özelliği öne çıkmışsa dalga özelliği, dalga özelliği öne çıkmışsa parçacık özelliği belirlenemez denilebilir. Werner Heisenberg enerji ve zamanın da aynı anda belirlenemeyeceği sonucuna ulaşmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!