Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 202 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202

4.2.1. BÜYÜK PATLAMA TEORİSİ

16.yy’da Dünya’nın Güneş çevresinde döndüğünün anlaşılması ve Güneş merkezli evren modelinin ortaya konması büyük bir şaşkınlık yaratmıştı. 1920’li yıllarda Amerikalı gökbilimci Edwin Hubble’ın (Görsel 4.2.1) yaptığı gözlemlerin sonuçları daha da sarsıcı olmuştur. Dönemin en güçlü teleskobu olan 2,5 metrelik Hooker Teleskobu kullanılarak yapılan bu gözlemler evrenin sabit olmadığını ve sürekli genişlediğini göstermiştir. Hubble’ın bu gözlemlerine kadar evrenin oluşumu ve geleceği ile ilgili birçok farklı teori ileri sürülmüştü. Bu teorilerden en çok ses getirenler şunlardır:

• Sabit Durum Modeli: Evrenin daima aynı göründüğü anlayışını savunmaktadır.
• Açılıp Kapanan Evren Modeli: Evrenin önce genişleyip daha sonra büzüldüğünü ve bu döngünün sürekli devam ettiğini savunan modeldir.
• Sonsuz Evrenler ve Vakum Modeli: İnsanoğlunun içinde yaşadığı evren dışında birçok evrenin olduğunu kabul eden anlayıştır. Bu anlayışa göre tüm evrenleri doğuran uzay bir sabun okyanusuna benzer.

Galaksilerin yaydığı ışığın tayfını inceleyen Hubble, yaptığı gözlemler sonucunda neredeyse bütün galaksilerin bizden uzaklaşmakta olduğunu ortaya koydu. Hubble Yasası olarak adlandırılan bu yasaya göre galaksilerle aramızdaki mesafe ne kadar fazlaysa galaksilerin bizden uzaklaşma hızları da o kadar fazladır.

Hubble Yasası göz önüne alındığında evrenin geçmişte daha küçük olması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Uzak bir geçmişte evrendeki bütün madde ve enerji, hayal bile edilemeyecek bir yoğunluğu ve sıcaklığı olan küçük tekil bir noktada toplanmış olmalıydı. Zamanda yeterince geriye gidebilme şansı olsaydı büyük patlama denilen her şeyin başladığı bu zamana ulaşılabilirdi (Görsel 4.2.2).

1931 yılında Arthur Eddington (Artur Edingtın), evreni genişlemekte olan bir balonun yüzeyine, galaksileri ise balonun yüzeyindeki noktalara benzetmiştir (Görsel 4.2.3). Bu açıklama, evrenin genişlemesini ve uzaktaki galaksilerin yakın olanlara göre daha hızlı uzaklaşmasını modellemektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!