Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 216 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216

4.3.1. KARARLI VE KARARSIZ DURUMDAKİ ATOMLAR VE ÖZELLİKLERİ

1896 yılında Henri Becquerel (Henri Bekerel) (Görsel 4.3.1) uranyum tuzu kristallerinin hiçbir dış uyarı olmaksızın ışıma yaptığını ve bu ışımanın bir fotoğraf plağını kararttığını tespit etti. Bu şekilde atom çekirdeğinin tanecikler veya elektromanyetik ışınlar yayarak bozunması olayına radyoaktivite, yapılan ışımaya ise radyoaktif ışıma denir. Kendiliğinden veya dışarıdan bir etkiyle bozunuma uğrayabilen atom çekirdeklerine radyoaktif çekirdek, bu çekirdeklerin oluşturduğu maddelere ise radyoaktif madde denir.

Atom kütlesinin büyük bir kısmı çekirdekte bulunur. Bir atom çekirdeğinin parçalanmaya ve nükleer bozunmaya karşı dayanıklılığı, o çekirdeğin kararlılığının bir göstergesidir. Atom çekirdeğindeki nükleonları bir arada tutan güçlü nükleer kuvvet, protonların birbirini itmesine sebep olan elektrostatik kuvvetten büyükse nükleonlar bir arada bulunmaya devam eder ve çekirdek kararlı yapısını muhafaza eder (Görsel 4.3.2). Atom çekirdeğindeki proton ve nötron sayılarının oranı çekirdeğin kararlı olup olmadığını belirler. Kararlı çekirdeklerin nötron sayıları proton sayılarına eşit ya da yakındır. Atom numarası 20’ye kadar olan hafif elementler genellikle bu şarta uyduklarından dolayı kararlı çekirdeklerdir. Bu atomlar, bazı izotopları hariç kararlıdır.

Çekirdeğin boyutları büyüyüp element ağırlaştıkça proton ve nötronları bir arada tutmak zorlaşır. Bunun sebebi, elektriksel kuvvetlerin güçlü çekirdek kuvvetine oranla daha uzun menzilli olmasıdır. Böylece çekirdek büyükse elektriksel itme kuvveti, çekirdeği kararsızlığa doğru götürür. Ağır çekirdeklerde nötron sayısının proton sayısına oranla daha fazla olması çekirdeğin kararlı yapıda olmasını sağlar. Ağır elementler için nötron/proton oranı yaklaşık 1,5 değerine eşittir. Şekil 4.3.1’de görülen grafikten de anlaşılacağı gibi bu durum atom numarası 83 olan elementlere kadar geçerlidir. Atom numarası 83’ten fazla olan elementlerde nötron fazlalığı da çekirdek kararlılığı için yeterli olmamaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!