Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 234

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 234 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 234

5.1.1. MICHELSON-MORLEY DENEYİ (1887)

Newton, klasik fizik yasalarını ortaya koyduğunda küçük hızlar için başarılı sonuçlar elde etti. Ancak 19. yüzyıla gelindiğinde Newton yasalarının atomik boyutlardaki ışık hızına yakın hızlarda hareket eden parçacıklarda geçerli olmadığı anlaşıldı. Klasik fizikten kuantum fiziğine geçiş hızlandı. Albert Einstein ve Max Planck gibi bilim insanlarının teorileri kuantum fiziğine önemli katkılar sağladı.

Maxwell, 19. yy’da ışığın elektromanyetik bir dalga olduğunu ve uzayda ışık hızıyla hareket ettiğini ispatladı. Maxwell’in elektromanyetik dalgaların yayılması için bir ortama ihtiyaç olup olmadığı ile ilgili bir önerisi yoktu. Bilim insanları, daha sonraları ışığın ilerlemek için bir ortama ihtiyacı olduğunu öne sürdüler. Buna paralel olarak ışığın uzayda ilerlemesinden hareketle uzayın ortam olduğu anlayışı gelişmeye başladı. Ancak uzayın nasıl bir ortam olduğu konusunda farklı görüşler dile getirildi.

Bilim insanları, uzayın esir (eter) maddesi ile dolu olduğunu düşündüler. Esirin evreni kaplayan, kütlesi olmayan ve hareketsiz (eylemsiz) bir madde olduğu fikri ortaya atıldı. Esirin ayrıca hareket eden nesnelerin hareketini engellemeyen esnek bir ortam olduğu öngörüldü.

Esirin varlığının kabul edilmesi durumunda gök cisimlerinin hareketi ortamda dalgalanmalar oluşturmalıdır. Bu durum, su dolu bir kavanozun içindeki bilye hareket ettiğinde suda dalgalanmalar oluşması gibi düşünülebilir. Işığın esir ortamındaki dalgalanmalarla aynı veya zıt yönlü hareket etmesi ışığın hızında değişim meydana getirmelidir. Bilim insanları arasında tartışmalara sebep olan bu konuları Albert Abraham Michelson (Albırt Abraham Maykılsın) (Görsel 5.1.1) ve Edward Williams Morley (Edvırd Vilyıms Morley) (Görsel 5.1.2) bir deney yaparak açıklamaya çalıştı. Güneş ışınları Dünya’ya gelirken ortamdaki dalgalanmalardan etkilenirse bu durum Güneş ile Dünya arasında esir maddesinin bulunduğunu ispatlamış olacaktı.

BAKIŞ AÇISI

Elektromanyetik dalgalar için düşünülen esir fikri, ses dalgaları için de geçerli midir? Sınıfta tartışınız.

  • Cevap:

Ses dalgaları için düşünülen esir fikri, elektromanyetik dalgalar için düşünülen esir fikriyle benzerdir ancak farklıdır. Ses dalgaları, madde ortamında yayılırken elektromanyetik dalgalar vakumda yayılır. Bu nedenle, ses dalgalarının esir ortamı olarak kabul edilen madde ortamı, elektromanyetik dalgalar için bir anlam ifade etmez.

Ancak, ses dalgaları için de benzer bir ortam düşünülebilir. Ses dalgalarının yayılması için bir ortama ihtiyaç vardır ve bu ortam genellikle hava veya su gibi gaz veya sıvıdır. Bu ortam, ses dalgalarının hızını etkiler ve dolayısıyla ses dalgalarının dalga boyunu ve frekansını da etkiler. Ses dalgaları için esir ortamı olarak kabul edilen gaz veya sıvı, hareket eden bir nesnenin hareketini engellemeyen esnek bir ortamdır. Ancak, bu ortam elektromanyetik dalgalar için düşünülen esir ortamı ile farklıdır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 234 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!