Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 237

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 237 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 237

5.1.2. ÖZEL GÖRELİLİK TEORİSİ (1905)

Eş zamanlılık

Newton yasalarına göre elektronun hızı ışık hızından daha büyük değer alabilmektedir. Atom boyutundaki parçacıkların hızını hesaplamak için Newton mekaniği yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yeni bir çözüme ihtiyaç duyulmuştur.

Klasik fizikte Newton’a göre tüm gözlemciler aynı referans sisteminde olduğu için ölçülen zaman aralıkları aynı olmalıdır. Eylemli veya eylemsiz referans sistemi aynı şekilde düşünülmelidir. Einstein’ın teoremine göre ise ölçülen zaman referans sistemine bağlıdır. Bir referans sisteminde gerçekleşen iki olay başka bir referans sisteminde eş zamanlı değildir.

Newton mekaniğine göre hareket hâlindeki araçta bulunan kişiler birbirini duruyormuş gibi görür. Fakat dışarıda duran (eylemsiz) biri araçtaki kişilere baktığında yolcuların aracın hızı ile doğru orantılı ilerlediğini gözler. Araç, sabit v hızıyla hareket halindeyken araç içindeki B yolcusu v hızıyla araç ile aynı yönde hareket ederse dışarıdaki A gözlemcisi B yolcusunun vı+v2 hızla gittiğini görür (Şekil 5.1.2).

Hareketsiz B yolcusu, elindeki feneri çalıştırdığında araç ile aynı yönde ilerleyen ışığın hızı c kabul edildiğinde c hızıyla ilerleyen ışığın hızı Newton mekaniğine göre A gözlemcisi tarafindan c+v olarak görülmelidir (Şekil 5.1.3). Klasik fizik için geçerli olan bu durum, ışık hızına yakın hızlarda göreli durumlar için geçerli değildir. Klasik fizikteki bu yaklaşım, Michelson-Morley deneyinin sonuçları ile çelişmektedir. Bu deneyde ışığın hızının ortamın hareketinden etkilenmediği ispatlanmıştı.

BAKIŞ AÇISI

Işık hızına yakın bir hızla hareket eden bir araç farlarını yaktığında ışığın hızı iki katına çıkar mı? Klasik fiziğe ve göreliliğe göre bu durumu tartışınız.

  • Cevap:

Klasik fiziğe göre, bir kaynakla hareket eden bir gözlemci arasındaki hız farkı arttıkça, kaynaktan yayılan ışığın hızı da artar. Bu nedenle, bir araç farlarını yaktığında, ışığın hızı iki katına çıkmaz; ancak, aracın hareketi nedeniyle, farlardan çıkan ışığın hızı aracın hızıyla birlikte toplanır.

Öte yandan, Einstein’ın özel görelilik teorisi, ışık hızının herhangi bir gözlemci için sabit olduğunu söyler. Bu teoriye göre, bir araç ışıklarını yaktığında, farlardan çıkan ışık hala sabit hızda hareket eder ve aracın hızı bu hızı değiştirmez. Bununla birlikte, görelilik teorisine göre, hareket eden bir gözlemci, duran bir gözlemcinin gördüğünden farklı bir şekilde zamanı deneyimler. Bu, zamanın hareket eden bir nesne tarafından yavaşlatılacağı ve yavaşlayacak kadar hızlı hareket edilirse zamanın durabileceği anlamına gelir.

Sonuç olarak, bir araç farlarını yaktığında, ışık hızı iki katına çıkmaz. Bunun yerine, farlardan çıkan ışık aracın hızıyla birleşir ve hareket eden bir gözlemci farlarından çıkan ışığın zaman diliminde bir değişiklik fark edebilir. Ancak, ışık hızı her zaman sabit kalır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 237 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!