Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 255

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 255 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 255

Hertz, Şekil 5.3.1’de gösterilen düzeneği tasarlamıştır. Bu düzenekte bobin, verici (primer) devredeki iki küresel elektrot arasında kıvılcım oluşturacak şekilde yükleme yapmaktadır. Bu iki metal küre arasında kıvılcımlar nedeniyle oluşan morötesi ışınlar, alıcı (sekonder) devrede bulunan küresel elektrotlardan birine düşerek buradan elektron söker. Sökülen bu elektronların diğer küresel elektrota ulaşmasıyla alıcı devrede bir fotoelektrik akım meydana gelir. Bu düzenekte vericideki morötesi ışıma engellenecek olursa fotoelektrik akım da kesilmekte, engellenmediği durumda ise fotoelektrik akım tekrar oluşmaktadır. Hertz yaptığı bu deneyle fotoelektrik etkiyi hava ortamında gözlemleyen ilk bilim insanı olmuş ve yüksek enerjili ışınların metal topuzlardan elektron sökebildiğini göstermiştir.

BAKIŞ AÇISI

Hertz’in bu deneyinde primer devrede morötesi yerine kızılötesi ışın oluşması durumunda neler olabilir?

  • Cevap:

Hertz’in deneyinde kullanılan primer devre, bir elektrik kaynağından elde edilen yüksek frekanslı elektrik akımını anten yardımıyla havada yayarak, bir alıcı anten tarafından yakalanması temelinde çalışır. Elektrik akımı antende yüklü elektronları harekete geçirerek elektromanyetik radyasyon yayar. Bu elektromanyetik radyasyonun frekansı, elektrik akımının frekansıyla aynıdır.

Deneyde, morötesi ışınlar kullanılmış ve bunlar antenden yayılarak metal levha üzerine düşürülmüştür. Metal levhanın üzerindeki fotoelektrik etki nedeniyle, morötesi ışınların yeterli enerjisi olan frekanslarındaki fotonlar, metal yüzeyinden elektronları çıkarmıştır.

Eğer primer devrede kullanılan morötesi ışınların yerine kızılötesi ışınlar kullanılsaydı, bu durumda alıcı anten üzerinde hiçbir etki gözlenmeyecekti. Çünkü kızılötesi ışınların frekansı, metal yüzeyindeki elektronları çıkarmak için gereken enerjiden daha düşüktür. Bu nedenle, kızılötesi ışınların frekansı, fotoelektrik etki oluşturacak kadar yeterli değildir.

Sonuç olarak, deneyde primer devrede kızılötesi ışın kullanıldığında, metal yüzeyinde fotoelektrik etki oluşmaz ve alıcı antende herhangi bir sinyal alınamaz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 255 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!