Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 285

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 285 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 285

MR (Manyetik Rezonans)

Manyetik rezonans görüntüleme, 1946’da tanımlanmasına rağmen ilk olarak 1973 yılında kullanılmıştır. Ülkemizde ise ilk kez 1989 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde kullanılmaya başlanmıştır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), nükleer manyetik rezonans görüntüleme ya da manyetik rezonans tomografi isimleri ile de anılır. Sağlık alanında kullanılan görüntüleme yöntemlerinden biridir. Canlı dokulara manyetik alan içerisinde gönderilen radyo dalgalarının etkisi ile hareket eden hidrojen atomunun yaptığı ışımaları görünür hâle getiren cihazlara MR cihazı (Görsel 6.1.4) denir. Çalışma prensibi olarak hidrojen atomunun çekirdeğinde bulunan proton güçlü bir manyetik alanın etkisinde bırakılır ve üzerine radyo dalgaları gönderilir. Hastalıklı dokulardaki su miktarı sağlıklı dokuya göre daha fazla olduğundan hastalıklı dokudaki proton yoğunluğu da fazla olur. Radyo dalgalan ile karşılaşan protonlar yoğunluk, dağılım ve dizilişlerine göre farklı sinyaller oluşturur ve bu sinyaller MR cihazı tarafından görüntüye dönüştürülür. MR cihazlarında radyasyon kullanılmadığından bu cihazlar canlı dokular için zararlı değildir. MR cihazı yumuşak dokuların görüntülenmesinde, beyin ve omurilik hastalıklarının teşhisinde ve kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının tespitinde kullanılır.

Tomografi

Tomografi (Kesityazar) 1915 yılında icat edilmiş fakat genel kullanıma geçmesi 1930 yılını bulmuştur. Kesit ve görüntüleme kelimelerinin Yunanca karşılıklarının birleşmesiyle oluşan tomografi, X-ışınlarını kullanarak vücudun belirli bir kesitinin görüntülenmesini sağlayan radyolojik bir tanılama aracıdır (Görsel 6.1.5). Günümüzde tomografi cihazı bilgisayar yazılımları ile birlikte çalışmaktadır. Bilgisayarlı tomografide tanılanmak istenen bölgeye gönderilen 360 derece dönen X-ışınları farklı dokularda farklı oranlarda soğurulur ve gönderilen X-ışınlarındaki değişim dedektörler aracılığıyla tespit edilir. Toplanan ışınlar bilgisayar yazılımı ile işlenir ve hasarlı ya da hastalıklı bölge tespit edilmiş olur. Bilgisayarlı tomografinin röntgen görüntülemeye göre tercih edilmesinin nedenleri arasında daha yüksek çözünürlük elde edilmesi ve kesitler şeklinde görüntü alındığı için daha detaylı inceleme yapılabilmesi bulunmaktadır. Tomografi de X-ışınları kullanıldığından canlı dokular için zararlı olabilmektedir.

ARAŞTIRMA

Vücudunda metal protez, kalp pili olan kişilerin MR cihazına girmeleri neden sakıncalıdır? Araştırınız.

  • Cevap:

MR (manyetik rezonans) görüntüleme cihazları, yüksek manyetik alan ve radyo dalgaları kullanarak görüntüler oluşturur. Vücutta metal bulunan kişilerin MR cihazına girmesi, manyetik alan nedeniyle tehlikeli olabilir.

Metal protezler manyetik bir malzeme olduğu için manyetik alan içinde hareket edebilir ve ayrıca manyetik alanın metal protez üzerinde yarattığı ısı, çevredeki dokulara zarar verebilir. Aynı şekilde, kalp pili gibi elektronik cihazlar da manyetik alanın etkisiyle çalışmaz hale gelebilir veya manyetik alanın neden olduğu elektriksel yüklenmeler kalp pili tarafından üretilen elektrik sinyallerini etkileyebilir, böylece kalp ritmi bozulabilir.

Bu nedenle, metal protez veya kalp pili olan kişilerin MR cihazına girmeden önce doktorlarına danışmaları ve uygun önlemleri alması gerekir. Bu önlemler arasında, MR uyumlu metal malzemelerin kullanılması, cihazın manyetik alanının etkilerini azaltmak için ekranlama ve soğurma malzemelerinin kullanılması ve cihazın manyetik alanının uygun bir şekilde ayarlanması yer alabilir.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 285 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!