Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 306

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 306 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 306

6.4.1. NANOBİLİM

Yunancadan alınan “nano” kelimesi cüce anlamına gelmektedir. Ayrıca kısaltma olarak metrenin milyarda biri olarak da kullanılır (1 nm= 10-9 m).

Maddenin nano boyuttaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini inceleyen disiplinler arası bilim dalına nanobilim denir. Nanobilim alanında çalışan bilim insanlarının nano boyutlu maddeyi işleyip kullanmak için geliştirdikleri sayısız uygulamaya da na- noteknoloji denir.

Nanoteknoloji kavramı ilk olarak 1959 yılında Richard Feynman’ın ( Richırd Feyman) ”There is plenty of room at the bottom.” (Aşağıda daha çok yer var.) başlıklı konferansında tek tek atomları kullanarak belli problemlerin gelecekte çözümlenebileceği fikrini öne sürmesiyle bilim insanları arasında tartışılmaya başlandı.

Teknoloji yeterli olmadığı için 1981 yılına kadar bu alanda deneyler yapılamamıştır. 1981’de taramalı tünel- leme mikroskobunun icadı nanoteknolojinin gelişmesini sağlamıştır (Görsel 6.4.1). Bu mikroskobun kullanılmasıyla iletken bir yüzeydeki atomların yerleri değiştirildi. Gerd Binning (Gert Bining) ve Heinrich Rohrer (Henrih Roher) bu buluşlarıyla 1986 Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmışlardır.

Yeni teknolojilerin birçok alanda başarıyla uygulanması, bilim insanlarını gün geçtikçe daha küçük boyutlara inmeye yönlendirmiştir. Bu uygulamalar onları daha az yer kaplayan, daha az enerji harcayarak daha hızlı çalışabilen aygıtlar ve sistemler gelişti’rmek zorunda bırakmıştır.

Bugün maddeyi atomik boyutlarda inceleyip işlemek fikri ve uygulamaları, bilim ve teknolojiye yeni boyutlar kazandırmıştır. Gelecek yüzyılın teknolojisi diye adlandırılan bu gelişmeler nanobilim ve nanoteknoloji dönemini başlatmıştır. Bu gelişmelerin fizik bilimi ile doğrudan ilişkisi vardır. Özellikle fiziğin alt alanlarından olan katıhal fiziği üzerine yapılan çalışmalar sonucunda elektronik ve nanoteknolojik alanlar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle fizik ve teknoloji arasında birbirlerini tamamlayan bir ortaklık vardır. Birinde oluşan gelişme diğerinde yenilik olarak insanlığa ulaşır. Nanobilimin doğada da karşılığı vardır. Doğadaki nanomal- zemeler ancak yapay nanoyapılar bulunduktan sonra anlaşılmaya başlanmıştır. Örümceğin ağı, ipek böceğinin dokuduğu ipek, kelebeğin kanatlarında yer alan renk çeşitliliği, kertenkelelerin duvara tutunması ve DNA moleküllerinin yapısı nanobilimle açıklanabilir.

ARAŞTIRMA

Lotus çiçeği hangi nanoteknolojik gelişmeye ilham kaynağı olmuştur? Araştırınız.

  • Cevap:

Lotus çiçeği, yapraklarındaki mikroskopik özellikleri sayesinde suyun üzerinde yüzmesi ve kir tutmaması gibi özellikleri ile bilinir. Bu özellikleri incelenerek nano ölçekte malzeme üretimine ilham kaynağı olmuştur.

Lotus Effect (Lotus Etkisi) olarak da bilinen bu fenomen, yaprak yüzeylerindeki mikroskobik çıkıntılar ve bu çıkıntıların üzerindeki ince bir hidrofobik (suyu iten) tabaka sayesinde suyun hemen dışarı atılmasını sağlar. Bu etki, birçok endüstriyel uygulama için faydalıdır, özellikle de kirlilikten arındırılmış yüzeylerin üretimi için.

Bu ilham kaynağı, nano ölçekte yüzeylerin tasarımı ve özelliklerinin kontrolüne yönelik çalışmalara ilham vermiştir. Bu çalışmalar sonucu, nano ölçekte hidrofobik yüzeyler üretmek mümkün hale gelmiştir. Bu yüzeylerin birçok endüstriyel uygulaması vardır, özellikle de gıda endüstrisinde, tekstil endüstrisinde ve tıp alanında kullanılmaktadır. Örneğin, birçok tıbbi cihaz ve implant, hidrofobik yüzeylerin kullanılması sayesinde enfeksiyon riskini azaltmaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 306 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!