Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 76 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76

Gezegen küre şeklinde ve özkütlesi sabit kabul edilirse gezegenin yüzeyinden merkezine doğru inildikçe çekim ivmesi azalır. Yer çekimi kuvvetinin ve ivmesinin yönü yine gezegenin merkezine doğru olacaktir (Şekil 1.4.4). Özkütlesi d olan gezegenin içinde bulunan ve merkezinden r kadar uzaklıkta yer alan bir noktada çekim ivmesi şu şekilde ifade edilir:

Şekil 1.4.5’teki grafik şu şekilde yorumlanır:

• Yer çekim ivmesi gezegenin merkezinde sıfırdır.
• Yer çekim ivmesi, gezegenin homojen olması durumunda yüzeye doğru gidildikçe merkeze olan uzaklıkla doğru orantılı bir şekilde artar.
• Yer çekim ivmesinin en büyük değeri gezegenin yüzeyindedir.
• Yer çekim ivmesi gezegenin yüzeyinden sonra giderek parabolik bir şekilde azalır.

Yüzeyden sonra çekim ivmesinin olması gezegenin bir kütle çekim alanı oluşturduğunu doğrular. Kütle çekim alanı sadece gök cisimlerine ait bir özellik değildir, her kütlenin bir kütle çekim alanı vardır. Şekil 1.4.6’da görüldüğü gibi kütle çekim alanı cisimlerin kütleleri ile doğru orantılıdır. Cisimlerin kütleleri arttıkça kütle çekim alanları da artar.

BAKIŞ AÇISI

Dünya’nın şeklinin tam bir küre olmadığını ve kutuplardan biraz basık olduğunu göz önünde bulundurarak yer çekim ivmesinin kutuplarda mı yoksa Ekvator’da mı daha fazla olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Dünya, yarıçapı kutuplarında ekvatordan daha küçük olan bir geoit şekline sahiptir. Bu nedenle, kutuplar daha merkezi bir konumdadır ve ekvatora kıyasla Dünya’nın ağırlık merkezi daha yakındır. Bu durum, yer çekim ivmesinin kutuplarda daha yüksek olmasına neden olur. Ekvator ise Dünya’nın en geniş noktasıdır ve Dünya’nın dönme hareketinin en hızlı olduğu yerdir. Bu nedenle, ekvatorda yer çekim ivmesi kutuplara kıyasla daha düşüktür. Yani, yer çekim ivmesi kutuplarda daha fazla olduğu söylenebilir. Ancak, kutup ve ekvator arasındaki fark çok küçük olduğundan, pratikte insanlar genellikle Dünya’nın yer çekim ivmesini her yerde aynı kabul ederler.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!