Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

1. ÜNİTE: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

A) Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Düzgün çembersel hareket yapan cisim, yarıçapı 5 m olan yörünge üzerinde ok yönünde hareket ederek A noktasından B noktasına 6 s’de gelmektedir.

Sürtünmeler önemsiz olduğuna göre;

a) Cismin A ve B noktalarında hız ve merkezcil ivme vektörlerini çiziniz.

  • Cevap:

b) Merkezcil ivme büyüklüğünün kaç m/s2 olduğunu bulunuz. (√=3 alınız.)

  • Cevap: 5/9 m/s2

2. X ve Y kasnaklarının yarıçapları sırasıyla 2r ve r’dir. Kasnaklar sabit hızla döndürüldüklerinde kasnakların dönme kinetik enerjileri eşit oluyor. Buna göre X ve Y kasnaklarının eylemsizlik momentleri oranı IX / IY kaçtır? (Sürtünmeler önemsizdir.)

  • Cevap: 4

3. Eşit kütleli ikiz kardeşlerden Cem Ekvator’da, Özge ise İstanbul’da yere göre hareketsiz duruyorlar. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hareketine göre Cem ve Özge’nin

a) Açısal hızlarının
b) Açısal momentumlarının
c) Eylemsizlik momentlerinin

büyüklüklerini bulundukları konumları dikkate alarak karşılaştırınız.

  • Cevap:

Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hareketi, Ekvator’daki bir gözlemcinin bakış açısına göre Cem’in ve Özge’nin açısal hızlarını etkiler. Cem, Dünya’nın dönüş hızının doğrudan etkisinde kalarak yüksek bir açısal hızla hareket ederken, Özge, Dünya’nın dönüşünden neredeyse hiç etkilenmez ve sabit bir açısal hızla hareketsiz durur.

a) Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı, Dünya’nın çevresindeki herhangi bir noktada bulunan bir cismin açısal hızının hesaplanmasında kullanılır. Dünya’nın dönüş hızı, yaklaşık olarak saatte 1670 kilometre olarak hesaplanmaktadır. Ekvator’da bulunan Cem, Dünya’nın dönüş hızının doğrudan etkisinde kaldığı için, yaklaşık olarak saatte 1670 kilometrelik bir hıza sahip olur. İstanbul’da bulunan Özge ise, Dünya’nın dönüşünden neredeyse hiç etkilenmediği için, sabit bir açısal hızla hareketsiz durur.

b) Açısal momentum, bir cismin kütlesi, hızı ve dönme ekseni etrafındaki uzaklığına bağlı bir büyüklüktür. İkiz kardeşlerin eşit kütleli olduğu ve aynı dönme ekseni etrafında hareket ettiği göz önüne alındığında, açısal momentumları doğrudan hızlarına bağlıdır. Dolayısıyla Cem, Özge’den daha yüksek bir açısal momentum değerine sahiptir çünkü daha yüksek bir açısal hızı vardır.

c) Eylemsizlik momenti, bir cismin dönme hareketine karşı koyma kabiliyetiyle ilgilidir ve cismin kütlesi, şekli ve dönme ekseni etrafındaki uzaklığına bağlıdır. Eylemsizlik momenti, bir cismin dönme hızını ve açısal momentumunu hesaplamak için kullanılır. İkiz kardeşlerin eşit kütleli olduğu ve aynı dönme ekseni etrafında hareket ettiği göz önüne alındığında, eylemsizlik momentleri de eşittir. Ancak, Cem’in daha yüksek bir açısal hızı olduğundan, Dünya’nın dönüş hareketine karşı koyan eylemsizlik momenti daha düşük olacaktır.

4. ω açısal hızıyla dönen platform üzerindeki çocuk A noktasından B noktasına yürüyor. Buna göre çocuğun hareketi platformun açısal hızını nasıl değiştirir? Açıklayınız (Sürtünmeler önemsizdir.)

  • Cevap:

Platformun açısal hızı ω olduğuna göre, platformun dönme ekseni etrafında tam turunu tamamlaması için gerekli zaman T = 2π/ω’dir.

Çocuk A noktasından B noktasına doğru yürüdüğünde, çocuk ile platform arasındaki mesafe değişir, dolayısıyla çocuğun konumu da değişir. Bu, çocuğun açısal hızı ile ilgili bir etki yaratır.

Çocuk, platformun üzerinde hareket ettiği için, ayrı bir cisim olarak eylemsizlik momentine sahiptir. Bu nedenle, çocuğun konumu değiştikçe, çocuğun eylemsizlik momenti değişir.

Çocuk B noktasına ulaştığında, platformun açısal hızı değişir. Bu değişim, çocuğun eylemsizlik momentindeki değişimden kaynaklanır. Çünkü çocuğun B noktasındaki konumu, platformun dönme ekseni etrafındaki mesafesi daha küçük olduğundan, çocuğun eylemsizlik momenti azalır.

Sonuç olarak, çocuğun hareketi platformun açısal hızını değiştirir. Çocuk A noktasından B noktasına doğru hareket ederken, platformun açısal hızı azalır.

5. Ali Kuşçu, Uluğ Bey ve Galileo Galilei’nin gök cisimlerinin hareketleri ile ilgili görüşlerinde benzer ve farklı yanlar nelerdir?

  • Cevap:

Ali Kuşçu, Uluğ Bey ve Galileo Galilei, hepsi de gök cisimlerinin hareketleri ile ilgili çalışmalar yapmış ünlü bilim insanlarıdır. Benzerliklerinin yanı sıra farklılıkları da vardır.

Benzerlikleri:

  • Tümü, gök cisimlerinin hareketlerinin matematiksel modellerini oluşturmak için gözlem ve gözlem verilerine dayanmışlardır.
  • Hepsi de gök cisimlerinin hareketlerinin doğal yasalar tarafından kontrol edildiğine inanmışlardır.
  • Tümü, gök cisimlerinin hareketleri ile ilgili önceki bilimsel görüşlerin birçoğunu reddetmişlerdir.
  • Hepsi de gök cisimlerinin hareketlerini matematiksel olarak açıklamışlardır.

Farklılıkları:

  • Ali Kuşçu, gök cisimlerinin hareketlerini Batlamyusçuluk ekolünden devraldığı astrolojik çerçeve içinde ele almıştır. Uluğ Bey ise gök cisimlerinin hareketleri üzerine özgün çalışmalar yapmış ve bu konuda daha bilimsel bir yaklaşım benimsemiştir. Galileo Galilei ise gök cisimlerinin hareketlerini doğal yasalar çerçevesinde incelemiş ve hareket yasaları konusunda önemli çalışmalar yapmıştır.
  • Ali Kuşçu, gök cisimlerinin hareketlerini esas olarak geometrik modellerle açıklamaya çalışmıştır. Uluğ Bey, gök cisimlerinin hareketlerini hem geometrik modellerle hem de matematiksel formüllerle açıklamıştır. Galileo Galilei ise gök cisimlerinin hareketlerini deneyler ve gözlemlerle inceleyerek matematiksel formüller oluşturmuştur.
  • Ali Kuşçu ve Uluğ Bey, gök cisimlerinin hareketlerini toplam bir düzen içinde varolduklarına inanmışlardır. Galileo Galilei ise bu düşünceden saparak, gök cisimlerinin kendi başlarına varolduklarını savunmuştur.

6. Ay ve gezegenlerin Güneş etrafındaki dönüşleri sırasında açısal momentumları, eylemsizlik momentleri ve çizgisel hızları nasıl değişir?

  • Cevap:

Ay ve gezegenlerin Güneş etrafındaki dönüş hareketleri sırasında açısal momentumları ve eylemsizlik momentleri korunur, ancak çizgisel hızları değişir.

Açısal momentum korunum yasasına göre, bir cismin açısal momentumu, çevresel kuvvetlerin etkisiyle değişmez. Güneş’in kütleçekim kuvveti, Ay ve gezegenlerin Güneş etrafındaki dönüş hareketine karşı merkezcil kuvvet oluşturur ve bu kuvvet açısal momentumu korur. Yani, Ay ve gezegenlerin Güneş etrafındaki dönüş hareketi sırasında açısal momentumları sabit kalır.

Eylemsizlik momenti değişmeyen bir cismin dönme hızı, cismin çizgisel hızı ve eylemsizlik momenti arasındaki ilişkiye bağlıdır. Eylemsizlik momenti ne kadar büyükse, dönme hızı o kadar küçük olur ve çizgisel hız da o kadar küçük olur. Bu nedenle, Ay ve gezegenlerin Güneş etrafındaki dönüş hareketi sırasında eylemsizlik momentleri sabit kalır, ancak çizgisel hızları değişir. Dünya gibi bir gezegen Güneş etrafında daha hızlı dönerken, Jüpiter gibi daha büyük bir gezegen daha yavaş döner.

Bu nedenle, açısal momentum ve eylemsizlik momenti korunum yasaları nedeniyle, Ay ve gezegenlerin Güneş etrafındaki dönüş hareketi sırasında bu büyüklükler sabit kalırken, çizgisel hızları Güneş’e yakınlık veya uzaklık durumlarına göre değişebilir.

7. M kütleli kürenin kütle çekim alanı içindeki A, B ve C cisimlerine ait çekim alanını gösteren kuvvet çizgilerini çiziniz.

  • Cevap:

M kütleli kürenin kütle çekim alanı içindeki A, B ve C cisimlerine ait çekim alanını gösteren kuvvet çizgilerini çiziniz.

Kütle çekimi, her kütleli cismin çevresinde bir çekim alanı yaratır. Bu çekim alanı, diğer kütleli cisimlerin etrafındaki yörüngelerini belirleyen bir kuvvet alanıdır. M kütleli kürenin çekim alanı içindeki A, B ve C cisimleri için çekim kuvvetlerinin yönleri ve şiddetleri şu şekilde gösterilebilir:

Burada, M kütleli küre, çekim kuvvetlerinin kaynağıdır. A cisminin çekim kuvveti, M kütleli küre merkezine doğru yönlendirilir. B cisminin çekim kuvveti, M kütleli kürenin üzerinde bir noktaya bağlıdır, bu nedenle çekim kuvveti yönü merkeze doğrudur. C cisminin çekim kuvveti ise M kütleli küre merkezinden çıkarak, C cismini M kütleli küreye doğru çeker. Kuvvet çizgileri, çekim kuvvetlerinin yönlerini ve şiddetlerini gösterir. Bu durumda, A cisminin çekim kuvveti en büyüktür, C cisminin çekim kuvveti en küçüktür.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!