Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Kimya

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 151 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151

3.3.5. Bazı Alkollerin Kullanım Alanları

Metanol (Metil Alkol)

CH3-OH Metanol, odundan odun kömürü üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilmesinden dolayı 1920’lere kadar odun alkolü olarak da adlandırılmıştır. Metanol, günümüzde karbon mo- noksidin hidrojenle tepkimesi sonucu elde edilir.

Metanol çeşitli reçine ve plastiklerin üretiminde ayrıca çözücü, antifriz ve sıvı yakıt olarak da kullanılır. Metanol, yaklaşık 65 °Cde kaynayan renksiz bir sıvıdır ve su ile her oranda karışır. Zehirli yapıda olan metanol, içildiğinde körlüğe hatta ölüme yol açar.

Etanol (Etil Alkol)

CH3-CH2-OH Etanol, çoğunlukla alkollü içecek üretiminde kullanılır. Etanol de metanol gibi zararlıdır ancak metanole nazaran zararlı özelliği daha azdır. Uyarıcı olduğuna inanılmasına karşın etano- lün beyin etkinliğini azaltan bir özelliği vardır. Etanol, insanlığın süregelen bir problemi olan alkolizmin temel kaynağıdır.

Etanol, alkollü içecek üretimi dışında sağlık başta olmak üzere pek çok alanda kullanılır. Mikroplara karşı hızlı etkiye sahip olması yanında temizleyici ve kurutucu özelliklerinden dolayı sağlık alanında antiseptik ve dezenfektan olarak sıklıkla yararlanılan bir maddedir.

Etanol, iyi bir organik çözücü olması nedeniyle parfüm ve ilaç sektörlerinde de sıklıkla kullanılır. Bununla beraber etanol, araçlar için iyi bir yakıt seçeneğidir. Şeker, nişasta veya selüloz özlü tarımsal ürünlerin fermantasyonu ile elde edilen etanol, benzin veya mazotla belirli oranlarda karıştırıldığında biyoetanol (Görsel 3.15) adını alır. Biyoetanol, oktan artırmak amacıyla kullanılan benzen, metil tersiyer bütil eter (MTBE) gibi kanserojen maddelerin çevreci bir alternatifidir. Biyoetanol, oktan oranına göre araç motorunun performansını yükseltir. Bununla beraber antifriz görevi gören biyoetanol motorun daha serin kalmasını sağlarken motora yakıt püskürten enjektörlerin kirlenmesini de engeller. Ayrıca ithal petrol ihtiyacına alternatif yerli, yenilenebilir ve stratejik bir enerji kaynağı oluşturur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!