Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Kimya

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 171 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171

3.6.3. Bazı Karboksilik Asitlerin Kullanım Alanları

Karıncalarda bulunması nedeniyle formik aside karınca asidi de denir. Formik asit ısırgan otu yapraklarında da bulunur. Sirke asidi olarak bilinen asetik asit birçok meyve ve bitki suyunda mevcuttur. Sitrik asit, limon asidi; malik asit, elma asidi olarak bilinir. Salisilik asit, bazı ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarda etken madde olarak görev alır. Ayrıca cilt sağlığı ve kozmetik alanında da sıklıkla kullanılır. Aromatik karboksilik asitlerin ilk üyesi olan benzoik asit doğada kiraz, tarçın, mantar, karanfil gibi gıdalarda bulunur. Benzoik asit gıdalarda küflenmeyi, mantar oluşumunu, bozulmayı engellediği için meyve suyu, reçel, ketçap gibi pek çok maddenin yapımında kullanılır. Fakat bu asidin suda çözünürlüğü azdır, bu nedenle benzoik asidin sodyum tuzu (sodyum benzoat) daha çok tercih edilir. Yetersiz beslenen insanlarda ve hamilelerde eksikliğine sıklıkla rastlanan folik asit; amino asit ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir. Ftalik asit aromatik dikarboksilik bir asittir. Bu asit, parfüm ve boya gibi ürünlerin üretiminde kullanılır.

3.6.4. Yağ Asitleri

Yüksek ve çift karbon sayılı karboksilik asitler bitki ve hayvanların yapısında bulunur. Bu karboksilik asitlere yağ asitleri de denir. Yağ asitleri yapılarında C=C bağı bulundurup bulundurmamasına göre doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak

sınıflandırılır. Moleküllerinde ikili bağ bulunduran karboksilik 171 asitlere doymamış yağ asitleri, ikili bağ bulundurmayan karboksilik asitlere doymuş yağ asitleri denir. Asitteki ikili bağ sayısı arttıkça doymamışlık da artar.
Yağ asidinin yapısındaki ikili bağ sayısı arttıkça komşu moleküllerin bir araya gelerek katı hâl oluşturması engellenir ve yağın akışkanlığı artar. Pek çok yağ asidinin kaynağı hayvanlar, bitkiler ve bunlardan elde edilen ürünlerdir (Tablo 3.8).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!