Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Kimya

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 25 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25

1.1.6. Redoks ve Elektrik

Elektriğin doğası, 18. yüzyılda yapılan çalışmalar sayesinde açıklanabilmiştir. Günümüzde, elektriğin elektronların hareketiyle oluştuğu bilinmektedir. Redoks tepkimelerinde de elektron hareketliliği (elektron alışverişi) söz konusudur. Redoks tepkimelerindeki elektron alışverişi doğrudan temas yoluyla veya dolaylı yolla oluşabilir.

Doğrudan temasla gerçekleşen elektron alışverişlerinde indirgen ve yükseltgen arasındaki mesafe atomik veya molekü- ler boyuttadır. Tanecikler, tepkimeyi gerçekleştirirken birbiriyle çarpışır ve bu esnada tanecikler arasında elektron alışverişi gerçekleşir. Örneğin kömürün büyük kısmını karbon atomu oluşturur. Kömürdeki karbonun oksijen gazıyla verdiği tepkimenin denklemi şu şekildedir:

Bu tepkimede karbon katısı (C) ve oksijen gazı (O2) arasında doğrudan temas ile elektron alışverişi gerçekleşmiştir. Burada oksijen (O2) karbon katısını (C) yükseltgemiş, karbon da oksijen atomlarını indirgemiştir. Bu tarz redoks tepkimelerinde ısı enerjisi açığa çıkar. Yanma tepkimeleri (Görsel 1.5), asitlerin metallerle olan tepkimeleri, solunum ve fotosentez olayları bu duruma verilebilecek örneklerdir.

Dolaylı yoldan gerçekleşen elektron alışverişlerinde indirgen ve yükseltgenin arasında iletken bir nesne vardır. Elektron alışverişi bu iletken vasıtasıyla oluşur. Dolaylı redoks tepkimeleri sonucunda elektrik akımı meydana gelir. Bu tepkimelerin doğası 18. yüzyıl sonlarında İtalyan bilim adamı Luigi Galvani (Luici Galvani) sayesinde anlaşılmaya başlanmıştır. Galvani, sinirlerin elektrik boşalımıyla irkilmeye karşı duyarlılığını incelemiştir. Bir elektrik makinesinin yanında bulunan masadaki ölü hayvanların kaslarına -özellikle kurbağa kasına- neşterle dokunduğunda kaslarda seğirme ve elektrik makinesinde bir kıvılcım meydana geldiğini gözlemlemiştir. Ancak bu elektriğin kaslardan dolayı oluştuğunu düşünmüş ve bu bulgusunu hayvansal elektrik olarak nitelemiştir. Aynı yüzyıl sonunda Alessandro Volta (Alessandıro Volta), kaslar iki farklı metal arasındayken çubuklarla kaslara dokunulduğunda elektriğin oluştuğunu öne sürmüştür. Volta, çinko ve bakır disklerden oluşan sıralı bir yığın (Görsel 1.6) oluşturmuş ve her bir bakır çinko çiftini tuz çözeltisine batırılmış bir parça kâğıt ile diğerinden ayırmıştır. Yeterli sayıda diski (20 veya daha fazla) bu şekilde dizdikten sonra en üstteki çinko ve en alttaki bakır diske birer tel bağlamıştır. Bu teller birbirine değdirildiğinde bir kıvılcım meydana gelmiştir. Bu kıvılcım bir elektrik akımıdır ve çinko ile bakır arasında dolaylı yoldan elektron alışverişinin olduğu bir redoks tepkimesidir. Voltanın geliştirmiş olduğu bu düzenek, elektrik depolama özelliğine sahip ilk cihaz olarak tarihe geçmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!