Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Kimya

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 77 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77

2.1.1. Organik Bileşik Kavramının Gelişimi

Kimyasal bileşikler elde edildiği kaynaklara bağlı olarak anorganik (inorganik) ve organik olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Anorganik bileşikler minerallerden elde edilirken organik bileşikler bitkisel ve hayvansal kaynaklardan yani canlı organizmalar tarafından üretilen maddelerden elde edilir. Organik kelimesi, organizmadan türemiş anlamındadır ve ilk kez İsveçli kimyacı Berzelius (Berzelyus) tarafından kullanılmıştır (1807).

Çoğu kimyacı, önceleri organik ve anorganik bileşikler arasındaki farkı canlı kaynaktan gelen yaşamsal kuvvetin oluşturduğunu düşünmüştür. Bundan dolayı kimyacılar, organik bileşiklerin anorganik bileşikler gibi laboratuvarda elde edilemeyeceğine ve bu bileşikler ile deney yapılamayacağına inanmıştır. Bu düşünce organik kimyanın gelişimini geciktirmiştir.

1828 yılına kadar bilinen bütün organik bileşiklerin kaynağı hayvanlar ve bitkilerdir. Ancak 1828’de Alman kimyacı Friedric Wöhler (Fredirik Völer), o zamana kadar sadece idrardan elde edilen üreyi (Görsel 2.2) amonyum siyanatı ısıtarak elde etmiştir. Böylece organik bir madde canlı bedeninin dışında ilk kez sentez edilmiştir. Wöhler, anorganik KCN ile PbO2 bileşiğini ısıtarak KCNO bileşiğine dönüştürmüştür. Oluşan bu maddeyi (NH4)2SO4 ile tepkimeye sokarak amonyum siyanat (NH4CNO), anorganik amonyum siyanattan da organik NH2-CO-NH2 (üre) elde etmiştir. Üre eldesinin kimyasal tepkimeleri şu şekildedir:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!