Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 135

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 135 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 135

Teorik bir modelleme çalışmasında bazı maddelerin kendilerine zıt özellikteki hâlleri yani antimad- deleri renkli küreler kullanılarak modellenmek istenmektedir. Kullanılacak kürelerin temsil ettiği parçacıkların özellikleri aşağıda verilmiştir. Her bir küre, atomda bulunan bir parçacığı ve onun zıt özellikli biçimini (antiparçacığını) temsil ettiğine göre hangi kürelerin birbirinin antiparçacığı ve hangisinin madde, hangisinin antimadde parçacığı olduğunu belirleyiniz. Helyum, sodyum ve azot atomlarının antiparçacıklarının modellenmesi için bu kürelerden hangilerinin kullanılması gerektiğini açıklayınız.

  • Cevap:

Yeşil Küre: Elektrondur, madde parçacığıdır.

Mavi Küre: Pozitrondur, elektronun antiparcacığıdır ve bir anti- madde parçacığıdır.

Sarı Küre: Protondur ve madde parçacığıdır.

Kırmızı Küre: Antiprotondur, protonun antiparçacığıdır ve bir an- timadde parçacığıdır.

Siyah Küre: Nötrondur, madde parçacığıdır.

Beyaz Küre: Antinötrondur, nötronun antiparçacığıdır ve bir an- timadde parçacığıdır.

Helyum: Proton, nötron ve elektron sayısı 2dir. Antihelyum atomunun modelini oluşturmak için 2 adet antiproton yani kırmızı, 2 adet pozitron yani mavi ve 2 adet antinötron yani beyaz küre gereklidir.

Sodyum: Proton ve elektron sayısı 11, nötron sayısı 12dir. Anti- sodyum atomunun modelini oluşturmak için 11 adet antiproton yani kırmızı, 11 adet pozitron yani mavi ve 12 adet antinötron yani beyaz küre gereklidir.

Azot: Proton, nötron ve elektron sayısı 7dir. Antiazot atomunun modelini oluşturmak için 7 adet antiproton yani kırmızı, 7 adet pozitron yani mavi ve 7 adet antinötron yani beyaz küre gereklidir.

Bu teorik çalışmada araştırmacı bir bilim insanı olarak görevlendirildiğinizi düşününüz. Kürelerin temsil ettiği parçacıklarla kurulan hipotezleri inceleyerek yorumlamanız istenmektedir. Aşağıda verilen bu hipotezlerle ilgili yorumlarınızı yazınız.

Hipotez 1: Sarı küreye etki eden yer çekimi kuvveti, yeşil küreye etki eden yer çekimi kuvvetinden daha küçüktür.
Hipotez 2: Kırmızı küre ayna önünde döndürülürse aynadaki görüntüsü sarı küre ile eşleştirilebilir. Bu durumda kürelerin açısal momentumları zıt yönlüdür. Yani bu parçacıkların spinleri birbirine zıt yönlü olur.
Hipotez 3: Yeşil ve mavi kürelere etki eden yer çekimi kuvvetleri aynı olmalıdır.
Hipotez 4: Parçacıkların tarihsel keşif süreci incelendiğinde siyah küre, ilk keşfedilen antiparçacıktır.

  • Cevap:

Hipotez 1: Sarı küre proton, yeşil küre elektrondur. Proton elekt- rondandaha büyük kütleye sahiptir. Bu nedenle sarı küreye etki eden yer çekimi kuvveti, yeşil küreye etki eden yer çekimi kuvvetinden daha büyük olmalıdır. Hipotez hatalıdır.

Hipotez 2: Kırmızı küre antiprotondur ve sarı kürenin antiparçacı- ğını temsil etmektedir. Bu nedenle dönüş yönleri zıt olan cisim ve görüntüsü ile eşleştirilebilmeleri mümkündür. Antiparçacıklar zıt işaretli spine sahiptir. Açısal momentumları zıt yönlüdür. Hipotez doğrudur.

Hipotez 3: Yeşil ve mavi küreler elektron ve pozitron olduklarından parçacık-antiparçacık ikilisidir. Parçacık ve antiparçacığın kütleleri eşittir. Bu nedenle kürelere etki eden yer çekimi kuvvetleri aynı olmalıdır. Hipotez doğrudur.

Hipotez 4: Parçacıkların tarihsel keşif süreci incelendiğinde pozit- ron yani mavi küre, ilk keşfedilen antiparçacıktır. Hipotez hatalıdır.

Mavi küre ve yeşil küre ile temsil edilen parçacıklar uygun şartlarda bir araya getirildiğinde çok büyük bir enerji açığa çıkar ve parçacıklar yok olur. Bu sırada iki adet foton oluşur. Bu dönüşüm işlemlerinde yüksek enerjili tek foton yerine iki foton oluşmasının temel nedeninin ne olabileceğini, fizikteki korunum yasalarını düşünerek yorumlayınız. Başka hangi kürelerin temsil ettiği parçacıkların uygun şartlarda bir araya getirildiğinde yüksek enerji oluşturabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Bu küreler elektron ve elektronun antiparçacığı olan pozitronu temsil etmektedir. İki foton oluşmasının temel nedeni momentu- mun korunumu ile ilgilidir. Başlangıçta durgun olan elektron ve pozitron için ilk momentum sıfırdır. Momentum korunumuna göre son momentumun da sıfır olması gerekir. Bu nedenle zıt yönlü ve eşit enerjili iki foton oluşur. Sarı ve kırmızı kürelerin temsil ettiği parçacıklar (proton ve antiproton) bir araya getirilirse yüksek enerji oluşabilir çünkü enerji oluşumu bir parçacık ile antiparçacık bir araya getirilince gerçekleşmektedir.

Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 12 Ders Kitabı, Sayfa 171.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 135 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!