Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

Radyasyon (ışınım); günlük hayatta televizyon, internet ve gazete gibi ortamlarda sıkça kullanılan bir kavramdır. Genel olarak insan sağlığına etkileri üzerinde durulmaktadır. Dalga ya da parçacık şeklinde yayılan enerji olarak ifade edilen radyasyon hayatımızın bir parçasıdır. Bu fiziksel niceliği tanımak, onun zararlı etkilerinden korunmak ve onu insanlık lehine kullanmak için önemlidir.
Doğanın bir parçası olan radyasyonu oluşturan kaynakları doğal ve yapay olarak sınıflandırabiliriz. Doğal radyasyon kendiliğinden radyasyon yayan bir madde, yiyecek, içecek, hava ve uzaydan kaynaklanabilmektedir. Teknolojik ürünler ise yapay radyasyon kaynaklarını oluşturmaktadır.

1. Radyasyon çeşitlerini elektromanyetik radyasyon ve parçacık radyasyonu olarak sınıflandırınız.

  • Cevap:

Elektromanyetik radyasyon: Radyo dalgaları, mikrodalgalar, kızılötesi ışık, görünür ışık, morötesi ışık, X ışınları ve gama ışınları.

Parçacık radyasyonu: Alfa, beta ve nötron parçacıkları.

2. Aşağıda verilen radyasyon kaynaklarını, doğal ve yapay radyasyon olarak sınıflandırınız. X ışını cihazı, uranyum, toryum, aktinyum, neptünyum, nükleer bomba denemeleri, radyum, atom bombası, cep telefonu, radon, potasyum, televizyon, bilgisayar, mikrodalga fırın, karbon, trityum, muz, patates, kozmik ışınlar, saç kurutma makinesi.

  • Cevap:

Doğal radyasyon kaynakları: Uranyum, toryum, aktinyum, neptünyum, radyum, radon, potasyum, karbon, trityum, muz, patates ve kozmik ışınlar.

Yapay radyasyon kaynakları: X ışını cihazı, nükleer bomba denemeleri, atom bombası, cep telefonu, televizyon, bilgisayar, mikrodalga fırın ve saç kurutma makinesi.

3. Radyasyondan korunmanın temel yöntemlerini zaman, mesafe ve zırhlama (koruyucu engel) kavramlarını kullanarak açıklayınız.

  • Cevap:

Radyasyona maruz kalınan süre arttıkça radyasyonun vereceği zararın etkisi de artacaktır. Bu nedenle radyasyona maruz kalınan ortamda elden geldiğince kısa süre geçirilmelidir. Radyasyon kaynağından uzaklaştıkça radyasyonun zararlı etkileri azalmaktadır. Maruz kalınan radyasyon dozu uzaklığın karesi ile ters orantılı olarak düşmektedir.
Radyasyon kaynağı ile canlı arasına engel konmasına zırhlama denir. Zırhlama yapılacak malzemenin yoğunluğu ne kadar yüksekse radyasyona karşı koruyuculuğu da o oranda artar. Değişik radyasyon türlerine karşı farklı maddeler zırhlama amaçlı kullanılabilir.

4. Evlerimizdeki teknolojik ürünlerin yaydığı radyasyondan korunmak için alınabilecek tedbirleri örnek ürünler üzerinden açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevaplar:

► Televizyon olabildiğince uzaktan izlenmelidir.
► Bilgisayar çok uzun süre kullanılmamalı, kullanılırken de olabildiğince uzakta durulmalıdır. Uzun süre kullanmak zorunlu ise kullanımına belirli aralıklarla ara verilmelidir.
► Saç kurutma makinesi uygun bir uzaklıktan ve elden geldiğince kısa süre kullanılmalıdır.
► Cep telefonu olabildiğince uzaktan kullanılmalıdır. Bu amaçla kablolu kulaklık kullanılabilir.
► Kullanılmayan elektrikli aletler prizden çekilmelidir.

Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 12 Ders Kitabı, Sayfa 180-181.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!