Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 147

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 147 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 147

Teknolojik gelişmeler, radyasyon kullanım alanlarının artmasına ve canlı yaşamının radyasyondan daha fazla etkilenmesine sebep olmuştur. Radyasyonun canlıları etkileme şekli anlaşıldıkça ondan korunma yolları da geliştirilmektedir. Radyasyonun kontrol altına alınabilir olması enerji olarak değerini gün geçtikçe ön plana çıkarmaktadır. Günümüzde radyasyondan doğrudan enerji olarak yararlanıldığı gibi farklı alanlarda da faydalanılmaktadır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 6 Ağustos 1945’te Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atılan atom bombaları nedeniyle yüz binin üzerinde insan can vermiştir. Bombalar atıldıkları bölgede diğer canlıların yaşam kayıplarına da sebep olmuştur. Oluşan radyasyonun etkileri halâ devam etmektedir.

1. Radyasyon çeşitlerini iyonlaştırıcı radyasyon ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyon olarak sınıflandırınız.

  • Cevap:

İyonlaştırıcı Radyasyon: Alfa, beta, nötron parçacıkları, X ve gama ışınları.
İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyon: Radyo dalgaları, mikrodalgalar, kızılötesi ışık, görünür ışık ve morötesi ışık.

2. İyonlaştırıcı radyasyon hangi alanlarda kullanılmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap:

Tıpta radyografi, radyoskopi, bilgisayarlı tomografi, pozitron emisyon tomografisi gibi uygulamalar hastalık teşhisinde ve radyoterapi (ışın tedavisi) gibi uygulamalar hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. Endüstride ürünlerin kalite kontrolünde, enerji üretiminde, sterilizasyonda kullanılmaktadır. Tarımda hayvanların yem kalitesinin belirlenmesi, üremelerinin izlenmesi ve hastalıklarının teşhisinde, yiyeceklerin raf ömrünün uzatılmasında kullanılmaktadır.

3. İyonlaştırıcı radyasyon ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyonun canlılar üzerine etkilerini nelerdir?

  • Cevap:

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon çeşitlerinden morötesi ışıklarına uzun süre ve yüksek dozda maruz kalmak deri yanıkları, deri kanseri ve görme kaybı gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Diğer İyonlaştırıcı olmayan radyasyon türleri insanlarda baş ağrısı, depresyon, uykusuzluk, yorgunluk, asabiyet, hafıza kaybı gibi problemlere yol açmaktadırlar.

İyonlaştırıcı radyasyonun canlılara etkileri, hücrelerdeki atomların iyonlaşmasıyla başlamaktadır. Bu durumda hücre normal işlevlerini yerine getirmeyebilir veya diğer hücrelere zarar verebilir. Cilt yanığı, katarakt, kısırlık, kanser, genetik bozukluk gibi sonuçlara sebep olabilir hatta genetik bozukluklar nesilden nesile aktarılabilir. Genel olarak kemik iliği, üreme organları hücreleri, mide-bağırsak ve derideki epitel hücreleri gibi bölünme hızı yüksek olan hücreler radyasyondan daha fazla etkilenir. Karaciğer, böbrek, kas, kemik, kıkırdak ve bağ dokuları gibi bölünme hızı düşük olan hücreler ise daha az etkilenir.

4. Atom bombası kullanılmasının canlılara verdiği zararlar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevaplar:

Atom bombasının patlaması sonucunda çok yoğun şekilde yüksek enerjili gama ve nötron ışını yayılmaktadır. Bu ışınlar patlama sırasında canlı kayıplarına, cilt yanıkları, göz rahatsızlıkları, kısırlık, kanser gibi hastalıklara ve genetik bozukluklara sebep olabilmektedir. Bu genetik bozukluklar nesilden nesile aktarılmaktadır. Radyasyona maruz kalan bitkisel ve hayvansal gıdaları tüketen insanlarda da rahatsızlıklar görülebilmektedir.

5. Radyasyonun faydalı ya da zararlı olduğu konusundaki düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevaplar:

Radyasyon yanlış yerlerde veya yanlış dozda kullanıldığında zararlı olacaktır. Fakat doğru yerlerde ve doğru dozda kullanıldığında faydalı olacaktır.
Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 12 Ders Kitabı, Sayfa 180-181.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 147 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!