Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 159

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 159 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 159

Öğretmene Not: Etkinlikten bir hafta önce öğrencilerden madde-enerji etkileşimleri hakkında çalışmalarda bulunmuş bilim insanları ile ilgili araştırma yapmalarını isteyiniz.

Aşağıda verilen metinden ve yaptığınız araştırma sonuçlarından yararlanarak soruları cevaplayınız.

Madde ve enerji üzerine çalışmalar yapmış bazı bilim insanları ile ilgili bilgiler aşağıda verilmiştir: Antoine Lavoisier (Antuan Lavosie)
Doğanın tüm işleyişlerinde hiçbir şeyin yoktan oluşmadığı, deneysel dönüşümlerde maddenin kütle olarak aynı kaldığı, elementlerin tüm bileşimlerinde özelliklerini koruduğu gerçeğini tartışılmaz bir önerme olarak ortaya sürebileceğini belirtti.

Michael Faraday (Maykıl Faraday)
Bir mıknatıs çevresinde tersine karşılıklı dönebilen bir kablo sistemi geliştirdi ve tarihte ilk kez elektrik enerjisi mekanik enerjiye dönüştürülmüş oldu. Bu keşif, elektrik motorlarının esası olarak kabul edilmiştir.

Enrico Fermi (Enriko Fermi)
Enerjinin korunumu ilkesi uyarınca elektron ile birlikte beta bozunması sırasında yayılan yüksüz bir parçacığın varlığı fikrini ortaya atmıştır. Ayrıca indüklenmiş radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalar sırasında kullandığı nötron bombardımanı tekniği ile uranyum ötesi elementlerin keşfinin önünü açmıştır.

Lise Meitner (Lize Maytna)
îlk olarak uranyum atomunu nötronlar yardımıyla bölerek açığa çıkan büyük enerjiyi hesaplamıştır. Hatta bilimsel literatüre yeni tip nükleer tepkime kavramını kazandırmıştır. Aynı laboratuvarda çalıştığı Hahn ile bu olaya biyolojide de kullanılan fisyon adını verdiler ve bir çekirdekte oluşan tepkimeden 200 milyon elektron volt enerji açığa çıktığını hesapladılar.

Otto Hahn (Attu Haan)
Uranyum atomlarının üzerine nötron yollandığında ortaya baryum ve kripton atomları ile yeni nötronların çıktığını belirledi. Meitner ile aynı laboratuvarda çalışmıştır.
Leo Szilard (Leo Silaar)
“Bir nötron aldığında iki nötronu açığa çıkaran bir atom çekirdeği bulunabilirse zincirleme tepkime oluşturulabilir.” görüşünü ortaya atmıştır. Sonuçta nükleer zincir tepkimesi tasarımını Enrico Fermi ile birlikte ortaya atarak nükleer reaktör fikrinin patentini aldılar.

Hans Bethe (Hans Bite)
Hidrojen atomlarının döteryum izotopunu oluşturmak amacıyla tepkimeye girdiğinde bir miktar enerjinin ortaya çıktığını belirledi. Proton-proton zincir tepkimesi adlandırmasını ortaya atmış ve bunun Güneş’ten çıkan enerjinin kaynağı olduğunu belirtmiştir.

Albert Einstein (Albert Aynştayn)
Enerjinin, ışık hızının karesiyle maddenin kütlesinin çarpımına eşit olduğunu öne sürerek bilim dünyasında yeni bir çığır açmıştır. Enerji ve maddenin birbirlerinin dönüşümü olduğunu söylemiştir yani maddeler de çok yoğun enerjilerdir. Kimyasal tepkimeler sonrası küçük de olsa kütlenin bir kısmının enerjiye dönüştüğünü ve bu durumu açıklamak için E = m . c2 eşitliğinden yararlanılması gerekliliğini ortaya atmıştır. Özel görelilik kuramı bu eşitliğin sonucu olarak türetilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 159 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!