Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 191

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 191 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 191

Günlük hayatta kullanılan termal kameraların çalışma prensiplerine ve kullanım alanlarına ilişkin bazı bilgilerin yer aldığı Şema I’i inceleyiniz.

  • Cevap: Bu etkinliği yapmamızı istiyorsanız yorum bölümüne yazınız.

Şema II’de verilen cihazların çalışma prensipleri ve kullanım alanları hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri II. Şema’nın altındaki numaralandırılmış alanlarla ilgili boşluklara I. Şema’daki formata uygun olarak yazınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevaplar:

B.1: BT’nin Çalışma Prensibi: X ışınları gönderildiği bölgeden madde yoğunluğuna bağlı olarak farklı oranda geçer. Bu geçişlerden elde edilen veriler bilgisayarda işlenir ve incelenen bölgeye ait farklı kesit görüntülerinin alınmasını sağlar.

B.2: BT’nin Kullanım Alanları: Kanser evresinin belirlenmesi, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamalar, tümör, enfeksiyon veya kan pıhtısının vücuttaki konumu, ameliyat, biyopsi veya radyasyon tedavilerinin planlanması gibi işlevleri vardır.

C.1: Ultrasonun Çalışma Prensibi: Ses dalgalarının farklı doku ve organlardan farklı şekilde yansıması özelliğine dayanır. Üretilen ultrasonik dalgalar incelenmek istenen yapıya (vücuda, organa) gönderilir, yansıyan dalgalar bilgisayarda analiz edilerek görüntüye çevrilir.

C. 2: Ultrasonun Kullanım Alanları: Tıp alanında anne karnındaki bebeğin sağlık durumuna yönelik taramalar, kalbin çalışma düzenindeki olası aksaklıkların tespiti, çeşitli enfeksiyonların araştırılması, safra kesesi taşları ve hastalıklarının tespiti, yumuşak dokularda oluşan tümörlerin araştırılması gibi işlemlerde kullanılır.

D. 1: Sonar Cihazlarının Çalışma Prensibi: Bir sonar cihazı su içerisinde aşağıya doğru ses dalgaları gönderir. Bu ses dalgaları balık, bitki örtüsü veya zemindeki nesnelere çarparak cihaza geri yansır. Dalgaların gelme yönü ve süresi dikkate alınarak cismin şekli, boyutu ve uzaklığı belirlenir.

D. 2: Sonar Cihazlarının Kullanım Alanları: Sonar cihazlar deniz altı haritaları çıkarmakta, deniz altı maden araştırmalarında, balıkçılıkta ve donanmalarda sıklıkla kullanılır.

E. 1: PET ’in Çalışma Prensibi: Bu teknikte damar yolu ile vücuda enjekte edilen radyoaktif maddeden yayılan ışınlar bilgisayarda analiz edilerek üç boyutlu görüntüye çevrilir.

E. 2: PET ‘in Kullanım Alanları: Kanser türlerinin görüntülenmesinde ve tanılanmasında kullanılır.

F. 1: MR’ın Çalışma Prensibi: Dokudaki hidrojen atomlarının yoğunluklarına ve hareketlerine göre görüntü oluşturur. MRda canlı dokulara zarar vermeyen radyo dalgaları ve manyetik alanla vücuttaki hidrojen atomlarının çekirdeklerindeki proton uyarılır. Alıcılara ulaşan sinyaller, bilgisayar analizleriyle siyah beyaz görüntülere dönüştürülür.

F. 2: MR’ın Kullanım Alanları: Günümüzde MR, özellikle yumuşak dokuları görüntülemede kullanılır. Merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) hastalıklarının teşhisinde, sporcu yaralanmalarında, bazı kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının tespitinde ve her türlü nörolojik hastalığın değerlendirilmesinde sıkça kullanılmaktadır.

G. 1: Radarların Çalışma Prensipleri: Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız ve mesafesini tespit eden cihazdır.

G.2: Radarların Kullanım Alanları: Radarlar, kullanım alanlarına göre hava ve deniz radarları olmak üzere ikiye ayrılır. Hava radarları; askerî (stratejik), meteoroloji, astronomi alanlarında, hava limanlarında ve uçaklarda kullanılır. Deniz radarları ise askerî ve ticari gemilerde kullanılır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 191 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!