Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 206

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 206 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 206

Aşağıdaki her bir şemada süper iletkenliğe ilişkin bir soru ve soruların altında da birbirinin devamı ve pekiştiricisi olan cevap kutucukları yer almaktadır. 1 numaralı kutucukta cevabın dar hâli, 2 numaralı kutucukta da cevabın genişletilmiş hâli bulunmaktadır. Süper iletkenliğe ilişkin soruların ve bu sorulara ait cevapların yer aldığı aşağıdaki A ve B şemalarını inceleyiniz.


Süper iletken maddelerin temel özelliklerini güvenilir kaynaklardan araştırınız. Aşağıdaki şemalarda verilen soruların cevaplarını, araştırma sürecinizde edindiğiniz bilgilerden yararlanarak ilgili cevaplarınızı verilen şemalardaki alanlarına yazınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevap şöyledir:

C.1. Süper iletkenlikle ilgili çalışmalar ilk kez 1908 yılında Hol-lan- dalı fizikçi Heike Kamerlingh Onnes’in helyumu sıvılaştırması ile başlamıştır. Sıvı helyumun üretilmesiyle katı maddelerin düşük sıcaklıklardaki fiziksel özelliklerini inceleme imkânı sağlanmıştır. Heike Kamerling Onnes, bu alandaki çalışmalarıyla 1913 yılında Nobel Ödülü almıştır.
C. 2. Bu keşiften sonra çok sayıda element, alaşım ve bileşiklerin düşük sıcaklıkta iletkenlikleri incelenmiş; hangi katıların hangi kritik sıcaklıkta süper iletken olduğu tespit edilmiş ve bu maddelerin özellikleri incelenerek endüstriyel kullanıma yönelik çalışmalar yapılmıştır.
Ç.1. Her madde süper iletken olamaz.
Ç.2. Oda sıcaklığında iyi iletken olarak bilinen demir, gümüş, altın ve bakır soğutulduğunda süper iletkenlik göstermez. Bilinen süper iletkenlerin birçoğu alaşım ve bileşiklerdir.
D. 1. Süper iletkenlerin kritik sıcaklıkta sıfır direnç göstermelerinin yanı sıra yakınlarında bulunan herhangi bir manyetik alanı dışlamaları da ayırt edici özelliklerindendir.
D. 2. Bir mıknatıs, kritik sıcaklığın altında bulunan bir süper iletkeni zıt kutuplu bir mıknatıs gibi iter.
E. 1. Kritik manyetik alan, süper iletkenliğin sınıflandırılmasında kullanılan en yaygın kriterdir. Kritik manyetik alan, kritik sıcaklık ile uyum içindedir. Süper iletken malzemeler, kritik manyetik alan durumuna göre I. tip ve II. tip süper iletkenler olmak üzere ikiye ayrılır.
E. 2. I. tip süper iletkenler, sadece belirli bir kritik manyetik alan değerinin altında; II. tip süper iletkenler, alt ve üst kritik alanlar olmak üzere iki kritik manyetik alan değerinde süper iletkenlik davranışı gösterir.
F. 1. Elektrik akımına karşı oluşan direncin kritik bir sıcaklık de-ğe- rinde tamamen ortadan kalkması ve elektronların dirençle kar-şı- laşmaması.
F.2. Süper iletkenin içine manyetik alanın nüfuz edememesi.
Not: Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 12 Ders Kitabı, Sayfa: 254 – 255.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 206 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!