Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 221

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 221 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 221

Öncülüğü Max Planck (Maks Plank) tarafından yapılan, temeli Albert Einstein (Albert Aynştayn) tarafından atılan LASER, 1953 yılında Theodore Maiman (Teodor Meymın) ile modern Dünya’nın kullanımına sunulmuştur. Mikro Dünya’dan makro Dünya’ya tüm alanlarda yaşamımızı kolaylaştıran bu ışınların nerelerde kullanıldığına dair güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız. Araştırma sonuçlarınızdan yararlanarak soruları cevaplayınız.

1. Aşağıda görselleri verilen LASER teknolojileri hangi meslek kollarına ait olabilir? Cevaplarınızı sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Malzeme Üretimi: LASER’li dökme, lazer taramalı sinterleme ile üç boyutlu karmaşık parçaların üretimi yapılabilir. LA- SER’li ayırma ve talaş kaldırma yöntemlerinde delme, kesme, oyuk açma gibi işlemler yapılır. LASER kaynağı ile lehimleme, üretim sanayisinde sıkça kullanılmaktadır.

Tıp: LASER teknolojisi, birçok hastalığın tanısında ve iyileş-ti- rilmesinde kullanılır. Diş, diş eti ve göz operasyonlarında, burun kanamalarının tedavisinde kullanılır. LASER’ler, tedavi amaçlı olarak birçok ameliyatta kullanılır.

Ölçme-Analiz: Uzaklık, alan, hacim ölçümlerinde LASER’ler neredeyse tam sonuç verir. LASER’ler, yön ve yükselti ölçümünde, hız kontrol radarlarında, uçak ve gemilerin koordinatlarının bulunmasında kullanılır.

Lojistik: Marketlerde ve lojistik hizmetlerde barkod okunmasında yararlanılır.

Kumanda: Bazı fiziksel ve kimyasal olayların uzaktan, temas- sız biçimde kontrol edilmesinde LASER’lerden yararlanılır.

Fiber Optik Kablo: LASER sinyalleriyle kodlanan verilerin fiber optik kablolar kullanılarak uzak mesafelere minimum kayıpla aktarılması sağlanmaktadır.

2. LASER teknolojilerinin endüstriyel gelişmelere olan etkileri nelerdir?

  • Cevap: Üçüncü endüstri devrimi ile birlikte üretimin otomasyonu sağlanmış ve modern gelişmelerin temeli atılmıştır. Diğer gelişmelerle birlikte LASER teknolojileri; telekomünikasyon, nükleer ve biyogenetik gibi bilimlerin gelişiminin önünü açmıştır.

3. LASER teknolojileri ile ilgili ülkemizdeki gelişmeler nelerdir? Cevaplarınızı sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Ülkemizde LASER’lerin kullanım alanının artması bu teknolojilerin oldukça önem kazanmasına sebep olmuştur. Endüstriyel alanlardaki LASER uygulamalarında, LASER sistemi ihtiyaçları artmaktadır. Son yıllarda plastik esaslı malzemeler üzerinde mikro delik açma işlemleri bu uygulamalar arasındadır. Özellikle çok katmanlı üretimlerde LASER’le mikro delik açma yönteminin önemi her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde de Lazer Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (LATARUM), Kocaeli Üniversitesinin Teknoparkında çalışmalar yapan bir birim olarak 2005 yılında kurulmuştur. Bu merkezde LASER teknolojileri konularında güncel çözümler üretilmekte, eğitimler verilerek bilimsel araştırmalar ve projeler yapılmaktadır.

4. LASER teknolojisinin kullanılabileceği farklı meslek kolları neler olabilir? Sınıf içinde tartışınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Not: Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 12 Ders Kitabı, Sayfa: 265 – 266.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 221 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!