Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

Newton “Doğa Bilimlerinin Matematik İlkeleri” isimli kitabında, Ay’ı yörüngesinde tutması için gerekli olan kuvveti, yerin yüzeyindeki çekim kuvvetiyle karşılaştırdığını ve bunların iyi bir uyum gösterdiğini yazmıştır. Bu ifadeye göre m kütleli Ay’ı yörüngesinde tutmak için gerekli olan kuvvet, M kütleli Dünya yüzeyindeki çekim kuvveti ile aynıdır. Bu iki denklemi eşitleyip Ay’ın etkisinde kaldığı yer çekimi ivmesi için bir matematiksel model elde ediniz. Elde ettiğiniz matematiksel modeli yorumlayınız.

  • Cevap:

Dünya’yı homojen bir küre olarak düşününüz. Yer çekimi ivmesi Dünya yüzeyinden merkezine doğru gidildikçe Dünya’nın merkezine olan uzaklık ile doğru orantılı olarak azalır ve merkezde sıfır olur. Dünya yüzeyinden uzaklaştıkça ise uzaklığın karesi ile ters orantılı olacak şekilde azalır. Yer çekimi ivmesinin bu şekilde değişimine neden olan, çekim alanındaki değişme olduğuna göre Dünya’nın içinde, yüzeyinde ve dışında çekim alanı kuvvet çizgilerinin nasıl olacağını çiziniz. Kuvvet çizgilerini yüklü parçacıkların etrafındaki elektrik alan çizgilerine benzer şekilde düşününüz ve yönünü yer çekimi ivmesi ile aynı yönde alınız.

  • Cevap: Alan çizgileri Dünya yüzeyine yakın olan yerlerde sık ve yoğun olduklarından yer çekimi ivmesi bu bölgede en yüksek değerine ulaşır. Dünya merkezine doğru gidildikçe kuvvet çizgilerinin sıklığı azaldığından merkezde yer çekimi ivmesi sıfır olur. Dünya yüzeyinden uzaklaştıkça çekim alanı kuvvet çizgileri arasındaki mesafe artar, dolayısıyla yer çekimi ivmesi gittikçe azalır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!