Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 85

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 85 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 85

Aşağıdaki linki verilen yay sarkacının periyodu ile ilgili olan “Kütleler ve Yaylar” konulu simülasyo- nu açınız ve belirtilen basamakları uygulayınız. Yay sarkacının periyodu ile ilgili Tablo 1’i simülasyon ekranındaki başlangıç değerlerini ve etkinlik sırasında oluşacak değerleri not etmek için kullanınız. Simülasyondan edindiğiniz bilgilere göre soruları cevaplayınız.

► Bağlantı adresi ekranında “Laboratuvar” seçeneğine çift tıklayınız.
► Gösterge çubuklarını kullanarak “Yer Çekimi” değerini “0”, “Sönümleme” değerini “Az”, “Kütle” değerini “50”, “Yay Sabiti 1” değerini “Küçük” konumuna getiriniz.
► Sağ altta bulunan kronometreyi ve cetveli yaya yakın bir alana sürükleyerek bırakınız ve simülasyon hızını “Yavaş” olarak ayarlayınız.
► Kütlelerin bulunduğu zeminden 50 g kütlesindeki cismi yayın serbest ucuna sürükleyiniz ve yayın hareketini durdurmak için kırmızı butona basınız.
► Sağ üstte yer alan “Kütle Dengesi”, “Hareketli Çizgi” ve “Periyot îzi” kutucuklarını işaretleyiniz.
► Cetveli, başlangıç noktası kütle dengesi çizgisine gelecek şekilde ayarlayınız. Ardından hareketli çizgiyi cetvelin 20 cm hizasına sürükleyiniz.
► 50 g’lık cismi 20 cm aşağı çekip bırakınız.
► Cisim ilk defa kütle dengesi hizasına geldiği anda kronometreyi çalıştırınız. Cisim bir periyodu tamamladığı an kronometreyi durdurunuz ve süreyi tabloya kaydediniz.
► Kırmızı butona basınız ardından kronometreyi sıfırlamak için üzerindeki geri tuşuna basınız.
► Aynı işlemleri belirleyeceğiniz farklı uzanım, kütle, yay sabiti ve yer çekimi değerleri için de yapınız ve bu değerlere karşılık oluşan periyodu tabloya kaydediniz.

1. Elde ettiğiniz sonuçlara göre yay sarkacının periyodu; genlik, kütle, yay sabiti ve yer çekimi değerlerinin değişmesinden nasıl etkilenmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yay sarkacının periyodu genlik ve yer çekimi ivmesi değerlerinin değişmesinden etkilenmemektedir. Yay sarkacının periyodu yalnızca kütle ve yay sabitine bağlıdır. Yay sarkacının periyodu yaya bağlanan cismin kütlesinin karekökü ile doğru, yay sabitinin karekökü ile ters orantılı olarak değişmektedir.

2. Çevrenizde yaylar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Üç örnek veriniz. Bu örneklerden biri için yayın cinsi değiştirilmeden uzunluğunun değişmesi, kullanıldığı sistemin periyodunu nasıl etkiler? Açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevap: Tükenmez kalemlerde, araba amortisörlerinde ve ağırlık ölçüm aletlerinde kullanılır. Ağırlık ölçüm aleti olan dinamometrede kullanılan yayın uzunluğu ilk durumuna göre daha kısa kullanılmış ise bu durum yay sabitinin artmasına ve titreşim periyodunun azalmasına neden olur.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 85 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!