Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112

3.1.2. Su Dalgalarında Girişim Olayı

Durgun bir su birikintisi üzerine düşen yağmur damlalarının su yüzeyinde oluşturduğu dairesel su dalgalarının görüntüsü Görsel 3.3’teki gibidir.

Havuza ya da göle birbirine yakın noktalarda atılan iki küçük taşın su yüzeyinde oluşturduğu dairesel dalgalar, birbiri içinden geçerken Görsel 3.4’teki gibi bir görüntü oluşturur.

İki ya da daha fazla sayıda dalganın birbiri içerisinden geçmesi olayına girişim denir. Girişim yapan dalgaların oluşturduğu desene de girişim deseni denir (Görsel 3.5).

Su dalgalarında girişim olayını gözlemlemek için “Su dalgalarında girişim” deneyini yapınız.

  • Cevap:

Deneyin Adı: Su dalgalarında girişim
Deneyin Amacı: Su dalgalarında girişim olayının gözlemlenmesi ve anlaşılması

Deneyde Kullanılan Araçlar:

• Dalga leğeni takımı
• Doğrusal su dalgası kaynağı
• İki adet doğrusal tahta engel
• Beyaz perde

Deney Düzeneğinin Hazırlanışı:

  1. Adım: Dalga leğenini şekildeki gibi hazırlayınız.
  2. Adım: Beyaz perdeyi dalga leğeninin alt tarafını tamamen kapatacak şekilde yerleştiriniz.
  3. Adım: Dalga leğenini derinliği 2 cm olacak şekilde su ile doldurunuz.
  4. Adım: Güç kaynağını, bağlantı kablolarıyla dalga kaynağına bağlayınız.

Deneyin Yapılışı:

  1. Adım: Tahta engelleri, dalga kaynağına paralel ve aralarında açıklık olacak şekilde yerleştiriniz.
  2. Adım: Engellerin arasındaki mesafeyi, engeller arasından geçen dalgaların doğrultusunu değiştirmeden geçecek şekilde ayarlayınız.
  3. Adım: Dalga kaynağı çalıştırarak doğrusal su dalgaları elde ediniz.
  4. Adım: Engellerin arasındaki mesafeyi, dalga boyu uzunluğunun tam katları olacak şekilde ayarlayarak girişim oluşumunu gözlemleyebilirsiniz.
  5. Adım: Beyaz perde üzerinde oluşan deseni gözlemleyiniz ve oluşan dalga şeklini çiziniz.
  6. Adım: Engellerin arasındaki mesafeyi bir miktar azaltarak girişim deseninin değişimini gözlemleyiniz ve oluşan dalga şeklini çiziniz.
  7. Adım: Engellerin arasındaki mesafeyi bir miktar arttırarak girişim deseninin değişimini gözlemleyiniz ve oluşan dalga şeklini çiziniz.
  8. Adım: Engellerin arasındaki mesafeyi dalga boyu uzunluğunun yarısına düşecek şekilde ayarlayarak, girişim deseninin tamamen yok olmasını gözlemleyiniz ve oluşan dalga şeklini çiziniz.

Sonuç ve Değerlendirme:

Deney sonucunda, engellerin arasındaki mesafe dalga boyu uzunluğunun tam katları olduğunda, girişim deseni oluşur ve beyaz perde üzerinde bantlar şeklinde dalga desenleri gözlemlenir. Engellerin arasındaki mesafe azaldıkça, bantlar arasındaki mesafe de azalır ve desen daha kompleks hale gelir. Engellerin arasındaki mesafe arttıkça, bantlar arasındaki mesafe de artar ve desen daha basit hale gelir. Engellerin arasındaki mesafe dalga boyunun yarısına düştüğünde, girişim deseni tamamen yok olur ve dalga şekli düzleşir.

Bu deney, su dalgalarında girişim olayının nasıl gerçekleştiğini ve dalga boyu uzunluğunun girişim desenine nasıl etki ettiğini gösterir. Ayrıca, girişim olayının dalga boyu uzunluğu ve engeller arasındaki mesafe ile ilişkili olduğu da açıklanabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!