Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109

Kanun-ı Esasi ile Cumhuriyet Dönemi anayasaların temel farkları nelerdir?

  • Cevap: Kanun-i Esasi, temel kanun, 1876’da ilan edilmiş olup Osmanlı Devleti’nin ilk ve son anayasasıdır. Cumhuriyet Dönemi anayasaları ile Kanuni Esasi birçok yönden farklılık göstermektedir. Örneğin Kanuni Esasi’de devletin yönetim biçimi monarşidir fakat cumhuriyet dönemi anayasalarında yönetim biçimi cumhuriyettir. Kanuni Esasi’de devlet üniter bir biçimde tek bir elden, padişah, yönetilmekteydi fakat cumhuriyet dönemi anayasalarında devlet TBMM tarafından yönetilmektedir. Kanuni Esasi’de devletin başkenti İstanbul’du fakat cumhuriyet dönemi anayasalarında, yani günümüz Türkiye’sinde, devletin başkenti Ankara’dır. Kanuni Esasi kısa bir süre yürürlükten kaldırılmıştır fakat cumhuriyet dönemi anayasaları hiçbir zaman tamamen kaldırılmamıştır sadece üstüne yeni yasalar konulup değişiklikler yapılmıştır. Kanuni Esasi ile cumhuriyet dönemi anayasaları arasındaki temel farklar bunlardır.

Düşün ve Tartış

1921 ve 1924 Anayasalarının ilk üç maddesine bakarak yeni kurulan Türkiye Devleti’nin yapısında ne gibi bir değişiklik gözlemlenmektedir? Tartışınız.

  • Cevap: 1921 anayasası ve 1924 anayasasının ilk üç maddesine baktığımızda yeni Türkiye hakkında fikir elde edinebiliriz. 1924 anayasasında Türkiye Devleti’nin bir cumhuriyet olduğu açık bir şekilde belirtilirken 1921 anayasasında cumhuriyetle ilgili bir ifade bulunmamaktadır. 1924 anayasasında Atatürk’ün 7 ilkesi -cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılık- açık olarak belirtilmiş ve benimsendiği söylenmiştir. Aynı zamanda 1924 Anayasa’sında resmi dilin Türkçe ve başkentin Ankara olduğu belirtilmiştir fakat 1921 anayasasında başkent ve resmi dil ile ilgili ibareler bulunmamaktadır. 1924 Anayasasının 3. maddesi hakimiyetin kayıtsız şartsız milletindir ibaresinin aynı zamanda 1921 Anayasasının 1. maddesinde bulunduğunu görmekteyiz. Bu durum yeni Türkiye’de demokrasinin hala devam ettiğini göstermektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
8
angry
3
unlike
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!