Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135

Ünite İçeriği

► Çok partili hayata geçiş denemeleri,
► Cumhuriyet’in ilk yıllarında rejime karşı tepkiler,
► I. Dünya Savaşı sonrası Türkiye’nin dış ülkelerle kurulan ilişkileri,
► Atatürk Dönemi dış politika gelişmeleri,
► Atatürk’ün ölümü sonrası Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmeleri öğreneceksiniz.

Anahtar Kavramlar

► Ekonomik çöküş
► Faşizm
► Komünizm
► Nazizm
► Siyasi düşünceler
► Sosyalizm
► Uluslararası İlişkiler

Hazırlık Soruları

Dış politika nedir?

  • Cevap: Dış politika bir ülkenin siyaset biçimlerinden biridir. Bir devletin sınırları dışarısında kalan diğer devletlerle nasıl anlaştığıdır ve bunun siyasetidir. Dış politika, uluslararası ilişkilerin alt dallarından biridir ve dış politika devletlerin eğitim, ekonomi gibi alanları ile doğrudan ilişkilidir.

I. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan siyasal rejimler hangileridir? Araştırınız.

  • Cevap: 1. Dünya savaşı sonrasında İtalya’da Mussolini tarafından Faşist rejim kurulmuştur ve bu yönetim aşırı milliyetçiliği esas almıştır. Ülkedeki diğer ırklara mensup insanları zorla İtalyan yapmaya çalışmışlardır. Almanya’da ise nasyonal sosyalist işçi partisi kurularak aşırı ulusalcı ve ırkçı bir politika benimsenmiştir. Hitler zengin kesimi de arkasına alarak Yahudi düşmanlığı yapmaya başlamıştır. Savaştan sonra Japonya ise militarist bir politika uygulayarak yayılımcı davranmıştır ve farklı ülkelerde işgaller gerçekleştirmiştir. Bu politika uzak doğudaki güç dengesini alt üst etmiştir.

Türkiye’de neden çok partili hayata geçilmeye ihtiyaç duyuldu?

  • Cevap: Cumhuriyet yönetim biçiminde yönetim milletindir ve bu yüzden vatandaşların kendi kendine yöneticilerini seçmeleri gerekmektedir. Partiler bu açıdan farklı görüşlere yer açmaktadır ve böylece her vatandaşın seçmesi için farklı seçenekler ortaya çıkmıştır. Bu açıdan bakıldığında farklı partiler farklı görüşleri savunmaktadır ve böylece farklı düşünen insanlar kendi fikirlerini savunacak partilere oy vererek mecliste konuşma ve oy hakkına sahip olabileceklerdir. Çok partili hayata geçilmesi de bu yüzden önemli bir rol oynamaktadır ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çok partili hayata geçişi desteklemesi de bu yüzdendir.

İki savaş arası dönemde Avrupa’daki değişimler Türkiye’nin dış politikasını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: İki savaş arasındaki dönemden dolayı Türkiye Lozan Anlaşmasını imzalamıştır ve bu sayede Batı ile büyük ölçüde iş birliğine girmişi olmaktadır. Bu durumda Avrupadaki güç dengelerini göz önüne alarak dış politika seçmiştir. Türkiye Çekoslovakya ile ilişkilere başlamıştır ve dostluk anlaşması imzalanmıştır. Daha sonra Almanya’nın Çekoslovakya’yı işgal etmesinin ardından Türkiye de planlarını gözden geçirmiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 135 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!