Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175

Düşün ve Tartış

Dönemin siyasi partileri isimlerini seçerken nelere dikkat etmiş olabileceklerini dönemin şartlarını göz önünde tutarak değerlendiriniz.

  • Cevap: Dönemin siyasi partileri isimlerini seçerlerken daha çok halkın dikkatini çekebilecek isimleri tercih etmiş olabilirler. Mesela özellikle milliyetçi değerleri içeren bir isim kullanmış olabilirler ya da partinin vaatlerini ifade eden bir isim seçmiş olabilirler. Çünkü halkın oyunu almak çok önemli olduğundan her oyu toplamak için farklı şeyler denenebilir. Mesela belli bir bölgenin düşünce yapısına uygun bir isim seçilirse o bölgedeki oylar o parti için toplanabilir. Yani temel olarak parti isimleri işin asıl hedefin halkın ilgisini çekmek olduğu söylenebilir.

Oku-yorum

Dörtlü Takrir (Önerge)

Bir taraftan iş hayatımızdaki bu mutlu gelişmenin yarattığı siyasi olgunluk diğer taraftan bugünkü medeniyet dünyasının genel şartları daha ilk Teşkilat-ı Esasiye Kanunumuzda hakim olan demokratik ruhu bugünkü siyasi hayat ve teşkilatımızda kuvvetle tecelli ettirmek zamanı geldiği kanaatına bizi sevk etmiş bulunuyor. Bunun bir an evvel gerçekleşmesi yönündeki düşüncelerimizi şöyle özetliyoruz:

1. Milli hakimiyetin en doğal sonucu ve aynı zamanda dayanağı olan Meclis denetimini, Anayasamızın yalnız şekline değil ruhuna da tamamıyla uygun olarak tecellisini sağlayacak tedbirlerin aranması
2. Yurttaşların siyasi hak ve hürriyetlerini daha ilk Teşkilatı Esasiye Kanunumuzun gerektirdiği genişlikte kullanabilme imkânının sağlanması
3. Bütün parti çalışmalarının yukarıdaki esaslara tamamıyla uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi. Şerafettin TURAN, Türk Devrim Tarihi, s. 204. (Kısatılmış ve sadeleştirilmiştir.)

Dörtlü Takrir olarak da bilinen önergede imzası bulunan milletvekilleri, Türkiye’nin artık çok partili siyasi hayata geçme zamanının geldiğini düşünmüşlerdir. Onları bu düşünceye sevk eden gelişmeler nelerdir?

  • Cevap: II. Dünya Savaşı’ndan sonra kazanan taraftaki ülkelerin hepsinde çok partili siyasi hayat olduğunu gören bazı milletvekilleri, Türkiye’nin de çok partili siyasi hayata geçme zamanının geldiğini düşünmektedirler ve bu yüzden bu önergeyi imzalamışlardır. Sonrasında da Dörtlü Takrir Önergesi’ne imza atan milletvekilleri tarafından da Demokrat Parti kurulmuştur. Böylece de çok partili siyasi hayata geçilmiştir. Yani aslında bu milletvekilleri çok partili sisteme geçiş yapma fikrine iten şey II. Dünya Savaşı’nın sonuçları olmuştur, buna bağlı olarak kazanan tarafı örnek almak istemişlerdir.

Liberal ekonomi ile devletçi ekonomi anlayışlarını karşılaştırınız.

  • Cevap: Devletçi ekonomi, ticari ve ekonomik olan işletmelerin devletin olduğu ve devletin onlara sahip olduğu bir anlayıştır. Liberal ekonomi ise ekonominin bireyin kendisi tarafından alınan kararlarla işletmesi anlayışına denmektedir. Devletçi ekonomi anlayışında ekonomiyi dolaylı yoldan da olsa devlet planlarken liberal ekonomi anlayışında kişi kendi ekonomisini kendisi özgür bir şekilde planlar. Ayrıca liberal ekonomi anlayışı açık pazarları ve serbest ticareti de destekler, bu yüzden liberal ekonomi, korumacılık ile çelişse de tarihte feodalizm veya merkantilizm gibi ideolojilere karşı olarak tepki çıktığından liberal ekonomi anlayışını benimseyen kişi sayısı hiç de azımsanacak seviyede değildir.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 175 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!