Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 178 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178

Kırsal kesimden büyük kentlere yapılan göçlerin ortaya çıkardığı genel sıkıntıların neler olabileceği üzerinde tartışınız.

  • Cevap: İnsanlar İlk Çağlardan beri yerleşmek için yaşam şartlarının daha iyi olduğu yerleri aramışlardır. Ekonomik, siyasi, dini, sosyal nedenler ve doğal afetlere bağlı olarak yaşam yerlerini değiştirmişlerdir. Sürekli veya geçici olarak yapılan yer değiştirme, ülke sınırları içinde yapılıyorsa iç göç, ülkeler arasında yapılıyorsa dış göç olarak adlandırılmıştır. Kırsal kesimde temel ekonomik faaliyet tarımdır. Doğal nüfus artışının yüksek olması, tarımda makineleşme, toprakların miras yolu ile bölünmesi, köylerde geçimi zorlaştırmakta ve işsizliği artırmaktadır. Ayrıca şehirlerdeki ekonomik, sosyal ve kültürel imkanlar da köyde yaşayanların ilgisini çekmektedir. Kendine, ailesine ve çocuklarına daha iyi gelecek kurmak isteyenler şehirlere göç etmektedir. Bu durum, kentlerde nüfus artışını hızlandırmaktadır.

Kuyruklu Şiir

Uyuşamayız, yollarımız ayrı;
Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi;
Senin yiyeceğin, kalaylı kapta;
Benimki aslan ağzında;
Sen aşk rüyası görürsün, ben kemik.
Ama seninki de kolay değil, kardeşim;
Kolay değil hani,
Böyle kuyruk sallamak Tanrının günü.

(Orhan Veli Kanık Bütün Şiirleri s. 120)

Düşün ve Tartış

Dönemin şiir anlayışını yansıtan Garip Akımı temsilcilerinden Orhan Veli Kanık’a ait yukarıda verilen şiiri okuduğunuzda dönemle ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Orhan Veli Kanık’ın Kuyruklu Şiir adlı bu şiirinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında belirgin olan sosyal ve ekonomik sınıf farkları gösterilmektedir. Şair karşılaştırma yaparak farklı sosyoekonomik sınıfların yaşamlarını ve yaşadıkları zorluklar ile düşünce şekillerini yansıtmıştır. İkisi de kedi -yani Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı- olmasına rağmen bir kedi ciğercinin kedisi, diğer kedi ise sokak kedisidir. Ciğercinin kedisi zengin bir arka plandan gelen kişiyi ve bu kişinin yaşam tarzını sergilemektedir. Bu kedi kalaylı kap gibi pahalı nesnelere sahiptir ve hayatta kalmak dışında düşünebilecek konforu vardır. Bunun aksine sokak kedisi kendini zar zor doyurmakta ve yemek dışında bir şey düşünememektedir. İki kedi birbiriyle ilişkili olsa da uyum sağlayamamaktadırlar.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 178 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!