Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 220

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 220 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 220

1. Amerika Birleşik Devletlerinin Kıbrıs sorununa arabuluculuk yapmasındaki amacı nedir?

  • Cevap: Amerika Birleşik Devletleri, Kıbrıs sorununda ağırlıklı olarak Rum Kesimi’nin tarafını tutmuştur. Bu durumun sonucunda Kıbrıs’taki Türkler ve Türkiye’deki insanlar Anti-Amerikan davranışlarda bulunmuşlardır. Bu davranışlar karşısında Amerika Birleşik Devletleri tutumunda biraz değişikliğe gitmiştir ve biraz daha arabulucu bir yaklaşım sergilemiştir. Yani bu olayda aslında Amerika Birleşik Devletleri’nin asıl amacı düşman edinmemeye çalışmaktır. Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’yi düşman olarak istememesinin nedeni Türkiye’nin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile yakınlaşma ihtimalidir. Bu yüzden Türkiye ile aralarındaki ilişkilerinin bozulmasını istememiştir.

2. Amerika Birleşik Devletlerine göre Kıbrıs sorunundaki tehlike nasıl atlatılmıştır?

  • Cevap: Kıbrıs sorununun başlarında Amerika Birleşik Devletleri’nin Kıbrıs’taki Türklerle ve Türkiye ile arası gerilmiştir. Bu yüzden Türkiye’nin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile yakınlaşma ihtimali ortaya çıkmıştır. Aslında Amerika Birleşik Devletleri için önemli olan Türkiye’dir, çünkü Amerika Birleşik Devletleri, KKTC’yi tanımadığını ilan etmiştir bile. Onlar sadece Türkiye’nin SSCB’nin tarafına geçmesini istemiyorlardır. Bu yüzden Türkiye’yi bu olayda desteklemişlerdir. Yani sonuç olarak ABD için asıl tehlike olan Türkiye’nin SSCB ile yakınlaşması ihtimali gerçekleşmemiştir ve ABD bu tehlikeyi de böylece atlatmıştır.

3. ABD ve SSCB arasında Yumuşama Döneminin başlamasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Yumuşama Dönemi’nin asıl başlama nedeni bu iki ülkenin nükleer silahlanma yarışında aynı seviyeye gelmesidir. İki ülkenin nükleer silahlanma yarışında bu kadar ilerlemesi dünyanın nükleer bir saldırıya açık hâle gelmesine zemin hazırladı. Yani olası bir Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri savaşı dünyanın sonunu getirebilirdi. Bu yüzden iki ülke de bir Yumuşama Dönemi’ne girdi ve araları oldukça gergin olan bu iki ülkenin arasındaki buzlar erimeye başladı. Yani Yumuşama Dönemi’nin başlamasının başlıca nedeni nükleer silahlanmada gelinen seviyedir.

4. İran-Irak Savaşı’na yol açan nedenler nelerdir?

  • Cevap: İran-Irak Savaşı’nın asıl nedeni antlaşmalar sonucunda İran topraklarının Irak’a verilmesi kararına bağlıdır. Bu karar üzerine İran bu kararı reddetmiştir ve bu iki ülkenin arasındaki soğuk savaş sonrasında birbirlerini kışkırtarak savaşın zeminini hazırlamışlardır. İki ülkenin arası zaten Soğuk Savaş süresi boyunca gergindi ve en sonunda savaş başladı. Savaşın bir diğer nedeni sınırlardı. Geçmişteki yıllarda da sınır konusunda belli pürüzler yaşayan bu iki devlet yine sınırları hakkında bir fikir ayrılığına düştüler. Yani aslında İran-Irak Savaşı’nın nedenleri bu iki devletin kendi aralarında yaşadığı pürüzlerden kaynaklıdır.

5. Camp David Antlaşmalarının sonuçlarını açıklayınız.

  • Cevap: Bu antlaşmanın sonucundan İsrail tarafından Altı Gün Savaşı’nda işgal edilen Sina Yarımadası, Mısır’a verildi. Barış için verdikleri çabalardan dolayı 1978’de Enver Sedat ve Menahem Begin’e Nobel Barış Ödülü verilmiştir. Bu antlaşmaya Amerika Birleşik Devletleri ile İsrail arasındaki ve Amerika Birleşik Devletleri ile Mısır arasındaki mektuplaşmalar da eşlik etmiştir. Ayrıca bu antlaşmayla beraber Süveyş gazı İsrail’e Sina Yarımadası’ndan sevk edilmeye başlandı. Bu antlaşmayla beraber Sina Yarımadası dört farklı bölgeye ayrıldı ve bu bölgelerden birinde Mısır askerlerinin, birinde İsrail askerlerinin bulundurulmasına; kalan iki bölge ise askersiz olarak kabul edildi.

6. Ermeni terör örgütü ASALA’nın kurulma amacı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu Ermeni terör örgütünün temel amacı Ermeni ilkesinin tüm dünya kamuoyuna tanıtılmasıdır. Ayrıca bu örgütün bir diğer amacı da yurt dışındaki Ermenilerin milliyetçi duygularını canlandırmak ve yükseltmektir. Yani bu örgütün asıl amacı Ermeni ırkını dünyaya tanıtmak denebilir. Sırf bu faaliyeti gerçekleştirmek için birçok suç işlemişlerdir ve pek çok kişinin ölümünden sorumludurlar. Örgütün tek amacı milliyetçilik duygusudur ve bu duyguyu da tüm Ermenilere yayma istekleridir. Bunun için sadece Ermenistan’daki değil, yurt dışındaki Ermenilerin de milliyetçilik duygularını geliştirmeye çalışmışlardır.

7. Türkiye’de 1960’lardan itibaren giderek artan iç göçlerin topluma etkileri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Ülkedeki iç göçlerin artmasıyla beraber ülkede dengesiz bir nüfus dağılışı oluşmaya başlar ve Batı’nın nüfusu Doğu’nun nüfusunu önemli ölçüde geçmeye başlar. Ayrıca iç göçlerle beraber bazı şehirlerin nüfusu aşırı kalabalıklaşabilir ve bunun sonucunda o şehirlerde işsizlikler artabiliyor. Özellikle göç veren bölgelerdeki tarım alanları kullanılmamaya başlar ve boş kalır. Nüfusu artan şehirlerde sağlık ve eğitim hizmetleri artık yetersiz kalmaya başlar. Doğu’da azalan nüfusla beraber kırsal kesimler büyük oranda boş kalmaya başlar. Batı’da ise artan nüfusla beraber çarpık kentleşme oluşmaya başlar.

8. İç göçler hakkında nasıl bir yargıya varılabilir?

  • Cevap: İç göçlerin sonuçlarına bakarsak iç göçlerin ülkeyi biraz daha dengesizleştirdiğini görebiliriz. Göç alan taraf çok fazla gelişirken göç veren taraf ise diğer tarafa kıyasla çok daha fazla geride kalıyor. Bunun sonucunda da her iki tarafta da belli başlı sorunlar ortaya çıkıyor. Özellikle iç göçün o ülkenin nüfusunu önemli ölçüde etkilediğini görebiliriz. Göç alan tarafta nüfusa bağlı olarak işsizlik, hizmet yetersizlikleri ve çarpık kentleşme gibi sorunlar ortaya çıkabiliyorken göç veren tarafta ise yine nüfusa bağlı olarak çoğu arazi boş kalır ve göç alan tarafa göre çok daha az gelişir.

9. Şehirlerde yaşayan insan oranının artması şehir hayatıyla ilgili ne gibi olumsuzluklara yol açmıştır?

  • Cevap: Şehirlerdeki nüfusun artmasıyla beraber gelen sorunlardan belki de en ciddisi işsizliktir. Fazla nüfustan dolayı herkes iş bulamamaya başlar ve bu yüzden işsizlik oranı önemli derecede artmaya başlar. Nüfusun artmasıyla beraber çarpık kentleşmeler oluşur ve artmaya devam eder. Bir şehrin düzeni için çarpık kentleşme gerçekten çok büyük bir sorundur ve nüfusun artması da bu sorunu beraberinde getirir. Nüfusun artmasıyla beraber şehirlerde görülen sorunlardan birisi de günümüzde de oldukça görülen trafiktir. Şehirdeki fazla nüfusun sonucunda artık otomobil sayısı da artar, böylece trafikler daha çok yaşanmaya başlar ve bu durum da şehir hayatını olabildiğince zorlaştırır.

10. ABD ve SSCB arasında Yumuşama Dönemi’nde yapılan antlaşmalarla nükleer silahların sınırlandırılması amaçlanmıştır. Yine Helsinki Sözleşmesi ile de uluslararası ilişkilerde barış ve iş birliği sağlanmaya çalışılmıştır. Fakat bütün bunlara rağmen dünyadaki silah üretimi azalmamıştır. Bu parçadan, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

A) Savaş teknolojisindeki gelişmeler durmuştur.
B) Atom bombası kullanılmaya devam edilmiştir.
C) Kimyasal silahlar önem kazanmıştır.
D) Bazı bölgelerde savaşlar devam etmiştir.
E) ABD ve SSCB dışındaki devletler silah üretmiştir.

  • Cevap: D

11. Bağlantısızlar Bloku aşağıda verilen gelişmelerden hangisinin sonucunda oluşturulmuştur?

A) Potsdam Konferansı
B) Yalta Konferansı
C) Tahran Konferansı
D) Moskova Konferansı
E) Bandung Konferansı

  • Cevap: E

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 220 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!