Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 223 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223

Ünite İçeriği

► Ekonomik krizlerin nedenlerini ve sonuçlarını,
► Millî iradeye yapılan darbeleri,
► Terör örgütlerini ve Türkiye’nin terörle mücadelesini,
► 1990 ve sonrasında Türkiye bilim, sanat ve spor alanındaki gelişmeleri,
► SSCB’nin dağılması ve Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığına kavuşmasını,
► Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ilişkilerini,
► Bosna Savaşı ve Balkanlardaki gelişmeleri,
► Filistin sorununu,
► Körfez savaşlarını,
► 11 Eylül Saldırısı ve küresel terör kavramını,
► Arap Baharı kavramını,
► Irak ve Suriye’deki gelişmeleri öğreneceksiniz.

Anahtar Kavramlar

► Abluka
► İç savaş
► İnsani yardım
► Koalisyon
► Millî irade
► Mülteci kampları
► OHAL
► Toplu göç

Hazırlık Soruları

Askerî darbeler Türkiye’ye hangi alanlarda zarar vermiştir?

  • Cevap: Askeri darbeler ilk önce milletin egemenliğine yani iradesine zarar veren girişimlerdir. Bu girişimler devletin siyasi düzenini değiştirmeyi hedef almakla beraber ekonomik, sosyal ve kültürel her alanını kötü bir şekilde etkilemektedirler. Yanı sıra silahın gücünü devleti yönetmekte kullanmayı amaçlayan darbeciler yıllar içinde bir sürü katliamlara yol açmışlardır. Ülkemizde demokrasini gelişimini olumsuz yönde etkilemiş olan darbeler, ülkenin ekonomisine zarar vermiştir. Milletin devlete ve askeri güçlere olan inancını ve güvenini sarsan darbeler, bir kaçak yapılanmanın var olduğu endişesini halka yaşatır. Türkiye’de TBMM’ye ve halka yöneltilen silahlar halkın egemenliğini yok saymıştır. Türk ekonomisini sıkıntıya sokmalarının yanı sıra, tarihiminiz kara gerçekleri olarak yer edinmişlerdir.

Ekonomik krizlerin sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Konjonktürel, organizasyon dışı nedenler ekonomik krizlere neden olabileceği gibi, organizasyon içi nedenlerde ekonomik krizlerin sebepleri arasındadır. Her zaman ekonomik nedenlerden kaynaklanmayacakları gibi, ekonomik krizler öngörülemeyen beklenmedik olaylardan ötürü de yaşanabilir. Bu olayların başında doğal afetler (sel, deprem, tsunami vb.) gibi olağandışı olaylar vardır. Bu organizasyon dışı olayların yanı sıra, siyasal, ekonomik, teknolojik ve ekolojik değişimler ekonomik krizlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Siyasal hükümetteki krizler ve değişiklikler, askeri darbeler gibi siyasal olaylar; üretim, arz talep dengesi, işsizlik ve istihdam gibi ekonomik değerlerdeki beklenmedik değişimler; bilgi ve teknolojik alanlarda yenilikler ekonomik krizlere yol açabilir. Bu gibi nedenlerin varlığı ekonomik krizlerin yaşanmasının olasılığını arttırırken, bu nedenleri yokluğu bu şansı azaltır.

Terörle hangi alanlarda mücadele yürütülür?

  • Cevap: Türkiye stratejik konumu ve küresel gücüyle yıllar içinde birçok terörizm savaşı vermiş bir ülkedir. Tecrübeyle hareket etmesinden ötürü sadece savunma alanında değil daha birçok farklı alanda mücadelesini vermektedir. Kapsamlı ve stratejik politikalarla terörle mücadele eden Türkiye, terörün kaynağını hedef almaya çalışır. Terörle mücadelede askeri ön planda olmak üzere, siyasi, hukuki ve sosyal önlemler de alan ülkemiz başarıyla terörle mücadele etmektedir. Terörle fiziki savaşta askeri önlemler alan Türkiye gerek yurt içi gerek yurt dışı terör operasyonlarıyla terörü etkisiz hale getirmeye çalışır. Olağan Üstü Hal uygulamasının gerektiği durumlarla uygulanmasıyla hukuki önlemler alan Türkiye, terörle mücadele hakkında çıkarılan yasalarla siyasal önlemler ve yaptırımlar getirmektedir. Ve en önemlisi olarak ülkemiz halkı terörle mücadele konusunda bilinçlendirerek farkındalığı sağlar.

Türkiye’nin AB’ye üye olması ne gibi kazanımlar sağlayacaktır?

  • Cevap: Türkiye’nin Avrupa Birliğine üye olması sosyal yaşamdan devletin yönetimine kadar her alanda değişimi ve beraberinde bir sürü kazanımı getirir. Gelişmelerin büyük bir çoğunluğu insan haklarında yaşanacak olup insanların refahını arttırmaya yönelik uygulamalar artacaktır. Türkiye insan haklarını genel olarak koruyan bir ülke olsa da bazı azınlıkların haklarının korunumu AB’ye üye olmakla birlikte sağlanabilir. Engelli vatandaşların, kadınların ve çocukların sahip olduğu hakların artması ve korunması AB’ye üye olunmasıyla sağlanacaktır. Üreticinin iş şartlarının geliştirilmesi ülkenin ekonomisinin kalkınmasına yol açarken tüketici konumundaki vatandaşların ekonomik kaygıları giderilir. Eğitimde ülkenin genç beyinlerinin Avrupa’daki eğitim kurumlarına erişimi kolaylaşırken uzun vadede ülkenin kalkınmışlığının arttırılması sağlanır. Siyasi düzensizliği ortadan kaldırarak ülkeyi sağlam temellere dayandırır.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 223 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!