Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 252

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 252 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 252

1. Atatürk’ün Hatay Meselesi konusundaki görüşleri ile günümüzdeki Türkiye-Suriye ilişkileri arasında nasıl bir benzerlik görüyorsunuz? Kıyaslayınız.

  • Cevap: Atatürk, Hatay meselesi için “Hatay meselesi benim için namus meselesidir” demiştir. Zira Hatay, Fransa topraklarında olsa da nüfusun büyük çoğunluğunu Türk halk oluşturmaktaydı. Buradaki Türk toplumun da anavatana katılması için varını yoğuna koyan Atatürk, Hatay’ı anavatana katmayı başarmıştır. Günümüz Türkiye-Suriye ilişkisine bakacak olursak Suriye’deki savaş ortamının Türkiye’ye ulaşmasını engellemek için Türkiye çeşitli politikalar izlemektedir. Bir tarafta kendi ırkından olan insanların olduğu toprağı anavatana katma düşüncesi, bir tarafta da olan çatışmanın mevcut vatanı olumsuz etkilememesi için alınan tedbirler.

2. Orduların devletlerin dış politikasına desteği ve etkisi hangi konularda olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Ordular, bir devletin elinde bulundurduğu fiziksel kuvvettir. Bir devletin bir diğer ülke ile izlediği politika iki devletin birbirinin durumunu değerlendirmesi sonucu oluşur. Örnek olarak ordusu güçsüz olan devlet ordusu güçlü olan devlet ile arasındaki politikayı daha dikkatli bir şekilde izleyecektir. zira söylenen bir ters söz o ülkeye felaketi getirecektir. Fakat tam tersi durumda ordusu güçlü olan devlet tam aksine hiçbir sınırlamayı takip etmek zorunda değildir çünkü iki devlet de güçsüz olan devletin güçlü olan devlete saldırmayacağını bilir.

3. Devletler arasında geçmişten günümüze taşınan sorunlar nelerden kaynaklanır ve bu sorunların günümüz ilişkilerine yansıması neler olabilir?

  • Cevap: Devletler arası problemlerin çoğu geçmişte kaynaklanan problemlere dayanmaktadır. Bu problemler günümüze yansıması büyük ölçütte olmasa da ufak etkileri bulunmaktadır. Mesela İngiltere ve Türkiye arasında bir problem çıktığını varsayalım. Bu problem tartışılırken araya Arabistanlı Lawrence girebilir. Arabistanlı Lawrence Türkiye ve İngiltere arasında 1. Dünya Savaşı‘nda, Hicaz Yemen cephesini kaybetmemizin asıl nedenidir.

4. Askerî darbeler hangi alanlarda ülkeye zararlar vermektedir?

  • Cevap: Askeri darbeler ilk önce milletin egemenliğine yani iradesine zarar veren girişimlerdir. Bu girişimler devletin siyasi düzenini değiştirmeyi hedef almakla beraber ekonomik, sosyal ve kültürel her alanını kötü bir şekilde etkilemektedirler. Yanı sıra silahın gücünü devleti yönetmekte kullanmayı amaçlayan darbeciler yıllar içinde bir sürü katliamlara yol açmışlardır. Ülkemizde demokrasini gelişimini olumsuz yönde etkilemiş olan darbeler, ülkenin ekonomisine zarar vermiştir. Milletin devlete ve askeri güçlere olan inancını ve güvenini sarsan darbeler, bir kaçak yapılanmanın var olduğu endişesini halka yaşatır. Türkiye’de TBMM’ye ve halka yöneltilen silahlar halkın egemenliğini yok saymıştır. Türk ekonomisini sıkıntıya sokmalarının yanı sıra, tarihiminiz kara gerçekleri olarak yer edinmişlerdir.

5. Türkiye özellikle dış destekli terör hareketlerine maruz kalmaktadır. Bu hareketleri destekleyen devletlerin Türkiye konusunda amaçları neler olabilir?

  • Cevap: Türkiye’nin dış devletler tarafından desteklenen terör faaliyetlerine maruz kalmasının bir nedeni Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemidir. Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklenen saldırıların amacı Türkiye topraklarına hakim olma ve Rusya’ya karşı stratejik üstünlük kazanma isteği olabilir. Rusya tarafından desteklenen saldırıların amacı da İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kullanma amacı olabilir. Türkiye’ye yapılan terörizm faaliyetleri, Türkiye’nin jeopolitik konumunu yani boğazları, üç kıtayı birbirine bağlayan kara parçası olması durumunu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmayı hedeflemeleri olabilir.

6. Türkiye’nin Türk coğrafyası üzerinde iş birliği ve yardımlaşmayı organize etmek maksadıyla 1990’lardan sonra kurduğu teşkilatlar hangileridir?

  • Cevap: Tarih boyunca var olan devletler arasındaki yarış asla varlığını yitirmemiştir. Meydana gelen gelişmelerle birlikte bu sorunlar artmış ve çıkış nedenlerinde farklılaşmalar olmuştur. 21. yüzyılda devletler arasındaki problemler genellikle bilimsel bir yarıştan ibaret olsa da arka planlarına bakıldığında toprak ve devamında en güçlüsü olmak uğruna yapılan sömürge faaliyetleri günümüze dek gelmiştir. Günümüzde ise savaş gibi yöntemler yerine bu sorunların varlığı, diplomasi yoluyla paylaşılmaktadır. Buna verilebilecek en güzel örneklerden biri ise sınır komşusu durumunda olan Türkiye ve Yunanistan’ın aslında geçmişten günümüze taşınan sorunların katkısıyla pek iyi ilişkilere sahip olmadığı olabilir.

7. Arap Baharı hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Arap Baharı, 2010 yılında Tunus’ta bir gencin ekonomik sıkıntılar nedeniyle kendini yakarak öldüren bir gencin kıvılcımını çaktığı bir demokrasi ve özgürlük talebinin ateşidir. Muhammed Buazizi, 2010 yılında bir zabıta tarafından tokatlanır ve mallarına el konur. Bu olay sonrası Buazizi, kendini yakarak intihar eder. Bu eylemi takiben isyan etmeye başlayan halk, isyanlarında başarılı oldu ve dönemin Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali, istifa etti ve Yasemin Dönemi olarak adlandırılan dönem başladı.

8. Askerî darbeler ekonomiye nasıl etki etmiştir?

  • Cevap: Askeri Darbeler, ülkenin yönetiminden memnun olmayan ordu ve başındaki kişinin ülkedeki kontrolü ele almak için askeri güç kullanıp ülkenin başına geçmesine denir. Askeri Darbeler ülkenin ekonomisini kötü etkiler çünkü, darbeler hukuk kurallarını yok sayar. Ve yasaların olmadığı bir toplumda güven sarsıldığı için ekonomik düzen zarar görür. Yapılan ekonomik analizler sonucu darbe sonrası kısa süreçte ekonomide iyileşme görülse de uzun süreçte ekonomiyi kötü yönde ilerletecektir.

Askerî darbeler İnsanların günlük yaşam kalitesini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Askeri darbeler günlük yaşamı kötü yönde etkiler çünkü askeri darbeler hukuk kurallarını yok sayarak toplumu sonu bilinmeyen bir yola sürükler. Darbenin yaşandığı anda toplumu panik ve korku esir alır, bu da toplumun günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir başka faktördür. Hukuk kuralları yok sayılınca, ekonomik durum da geriler, halkın elindeki para değersizleşir, para değersizleştiği için vergiler artar, cezalar ağırlaşır. Kısacası askeri darbe sonrası hükümet ve hükümetin kuralları yok sayıldığı için ülkedeki insanların günlük yaşamları kötü etkilenir.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 252 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!