Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27

Balkan topraklarının kaybedilmesinin Osmanlı Devleti üzerindeki etkileri neler olmuştur? Tartışınız.

  • Cevap: Balkan Savaşları sonucunda Balkanların siyasi haritası oldukça değişmiştir. Osmanlı Devleti İstanbul ve Trakya dışındaki bütün toprakları kaybederken, diğer Balkan devletlerinin tamamı sınırlarını genişletmiştir. Bu yeni sınırlara göre Balkanlardaki Türk-İslam unsurunun büyük çoğunluğu Osmanlı hâkimiyetinden çıkıp diğer Balkan devletlerinin idaresine geçmiştir. Diğer bir deyişle, Balkan devletlerinin hepsi Balkan savaşlarından az ya da çok karlı çıkmışlardır. Bu savaşlarda zarar gören sadece Osmanlı Devleti olup, Avrupa’daki topraklarının %83’ünü, nüfusunun %69’unu, devlet gelirlerinden önemli bir kısmı ile İstanbul nüfusunu da besleyen büyük miktarda ziraat alanını kaybetmiştir.

Oku-yorum

Sultan II. Abdülhamid’in Balkan Savaşı’nın kaybedilmesiyle ilgili değerlendirmesi: “Hem bari orduyu politikadan çekebilseydik… Hanedana karşı olanlar, hanedandan yana olanlar diye bölündü yeni baştan ordu, 93 Muharebesi’ni kaybettik. 93 Muharebesi’ni niçin kaybettiysek, Balkan Harbi’ni de onun için kaybettik. Tarih değil, hatalar durmadan tekerrür ediyor. Ordu, gayesi içinde elindeki kuvveti kullanırsa meşru, gayesi dışına kayarsa gayri meşrudur. Belki bazı şeyleri yakar, yıkar ama sonunda kendisi de yıkılır. Ve maalesef bu enkazın altında bazen bir devlet de çöker.” Özhan Eren, Sarıkamış’a Giden Yol, s. 183 (Kısaltılmıştır.)

Sizce Balkan Savaşları’nda yaşanan bu durum, daha sonra tekrar etmiş midir?

  • Cevap: Balkan Savaşları’nda yaşanan durum, daha sonrasında başka savaşlarda tekrar etmiş olabilir. Toplumda tek bir otoritenin bulunmaması, çeşitli milletlerin kendi bağımsızlığını ilan ederek devletten ayrılması ve görüş ayrılıkları (hanedanı destekleyen ve desteklemeyenler gibi) sonucunda toplumsal birlik yaratılamaz. Bunun sonucunda da ortaya çıkan görüş ayrılıkları ileri tarihlerde yapılmış savaşlarda Osmanlı’nın yenilgisiyle sonuçlanmış ve daha çok toprak kaybına sebebiyet vermiş olabilir. Bu durum, metinde de bahsedildiği üzere, aynı hataların üst üste yapılmasına ve ardından Osmanlı devletinin çökmesine yol açmıştır. Millet tek bir çatı altında toplanıncaya dek askeri yenilgiler ardı sıra gelmiş, küçük kazanımlara rağmen uzun vadede büyük bir devletin çökmesi ile sonuçlanmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!