Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50

Gelecekte Filistin’de bir Yahudi devletinin kurulmasına In- gilizlerin yardımcı olacaklarına ilişkin haberlerin yayılması doğal olarak Araplar arasında tepki yaratmıştı. O zaman da İngiltere hükûmeti kendini Hicaz Kralı ilan etmiş olan Şerif Hüseyin’i yatıştırmak için harekete geçmişti. Ona gönderilen mesajda Filistin’de özel bir yönetim uygulanacağı ve hiçbir dinî topluluğun ötekinin emrine girmeyeceği yolunda güvence vermeye çalışılmıştı. Bu propaganda etkisini göstermekte gecikmemişti. Öyle ki Kudüs’ü Osmanlılardan almak için saldırıya geçen Allenby Komutasındaki Ingiliz kuvvetlerine Araplar da yardımcı olmuşlardı. Ne ki oraya giren Allenby: “Haçlı seferini tamamlıyorum.” diye bunu Müslümanlara karşı bir hareket olarak gördüğünü açıklamakta bir sakınca görmemişti. Kısacası Ingiltere, Osmanlı halifesinin “kutsal” ilan ettiği savaşta Arapların büyük çoğunluğunu kendi yanına çekmeyi başarmıştı.

Şerafettin Turan, Türk Devrim Tarihi, C. I, s. 64.

1-2. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1. Osmanlı hâkimiyeti altındaki Arapların büyük bir kısmı, I. Dünya Savaşı’nda İngiltere’nin yanında yer almıştır. Buna göre milliyetçilik ve İslamcılık akımlarının Araplar üzerindeki tesiri nasıl değerlendirilebilir?

  • Cevap: Araplar kendi çıkarları için İslamcılık akımında vazgeçmiş ve bu zamana kadar birlikte yaşadıkları milleti hiçe saymıştır.

2. İngilizlerin Filistin konusunda önce Araplara özel yönetim vaad etmesi ardından da bunu bir “Haçlı Seferi” olarak adlandırması İngilizlerin Orta Doğu politikası hakkında ne gibi ipuçları vermektedir?

  • Cevap: İngilizler her zaman sadece kendi menfaatlerini düşünürler. Filistinlileri önce kandırıp kendi planları için kullanmış  sona da Filistinlilerle işleri bitince onları ortada bırakmış asıl niyetlerini ortaya koymuşlardır.

3. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin İttifak Devletleri’nin yanında savaşa katılmasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Evvel cevap olarak şöyle sıralayabiliriz:

Daha önce İtilaf Devletleri’ne defalarca yapılan müttefiklik başvurularının kabul edilmemesi, buna karşılık savaş başlayınca Almanya’nın Osmanlı’yı kendi blokuna davet etmesi.

Osmanlı Devleti’nde iktidarda bulunan İttihat ve Terakki üyelerinin çoğunluğu Alman ekonomisine ve teknolojisine hayran idiler. Almanlar tarafından yetiştirilen subay kadrosunun yönetimde mutlak egemenliği vardı ve savaşı da mutlaka Almanya’nın kazanacağına inanıyorlardı.

İtilaf Devletleri’nin safında savaşa girmek Osmanlı Devleti’ne toprak açısından pek de bir şey kazandırmayacaktı. Oysa Almanya’nın yanında 1. Dünya Savaşı’na girilmesi durumunda 93 Harbi’nde Rusların eline geçen Kars, Ardahan ve Batum, İngiltere’nin eline geçen Mısır, Girit ve Kıbrıs tekrar Osmanlı toprakları olabilirdi.

Osmanlı Devleti 9 Eylül 1914 tarihinde kapitülasyonları kaldırdığını ilan ettiğinde İtilaf Devletleri’nin buna tepki gösterip Babıali’yi tehdide başlamaları.

İtilaf Devletleri medyası, Türkiye’yi nasıl parçalayacaklarını, Yahudilere Filistin’in, Ermenilere Doğu Anadolu’nun verilmesi gerektiğini açıkça yazıyorlardı. Bu ise Türk halkının İtilaf Devletler’e tepkisine ve nefretine sebep oluyordu.

4. Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Cephesi’ndeki başarısının I. Dünya Savaşı’nın gidişatı üzerindeki etkileri nelerdir?

  • Cevap: Rusya istediği yardımı alamadı ve iç karışıklıklar arttı. İki yıl sonra Çarlık devrilip Bolşevik Devrimi gerçekleşti. Balkan devletlerinden Bulgaristan Merkezi Devletlere katıldı. Savaşın süresi uzadı. İngiltere’nin prestiji zedelendi. O kadar ki bu savaşın en büyük planlayıcılarından ve savunucularından olan Churchill yenilgi üzerine hükümetten istifa etmiş ve bir süre politikadan çekilmişti.

5. İngiltere’nin Irak Cephesi’ni açarak ulaşmak istediği hedefler nelerdir?

  • Cevap: İngiltere’nin karadan Ruslara yardım göndermek istemesi ve İngilizlerin Abadan ve Musul petrollerini korumak istemesi Irak cephesini açma sebeplerindendir.

6. I. Dünya Savaşı’nda Mustafa Kemal’in savaştığı cepheleri yazınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal 1. Dünya Savaşında 3 farklı cephede savaşmıştır. Bu cepheler Kafkas, Çanakkale ve Suriye-Filistin cepheleridir.

7. Paris Barış Konferansı’nda İtilaf Devletleri arasında hangi konularda anlaşmazlıklar yaşanmıştır?

  • Cevap: Daha önceden Batı Anadolu İtalya’ya vaat edilmesine rağmen bu konferansta Yunanistan’a verilmesinden dolayı İngiltere’yle İtalya’nın arası açıldı bu anlaşmazlık İtilaf Devletleri arasındaki ilk görüş ayrılığıdır.

8. Yukarıda verilen kararlardan hangileri Türk milleti lehinedir?

  • Cevap: Sadece Wilson Prensipleri Madde 12’dir: Osmanlı İmparatorluğu’nun, nüfusunun çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu bölümlerinde Türk egemenliği güvence altına alınmalıdır.

9. Wilson Prensipleri’nin 12. Maddesi ile Paris Barış Konferansı kararı birbiriyle neden çelişmektedir?

  • Cevap: Çünkü manda ve himaye kabul edilemezdir. Türkler kendi geleceklerine kendi karar vermelilerdir. Ancak Paris’teki görüşmelerde mandacılık sisteminin uygulanması kararı alınmıştır.

10. Mustafa Kemal’le ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

A) En çok etkilendiği yazarların başında Namık Kemal ve Tevfik Fikret gelmektedir.
B) Harp Akademisi’nden kurmay yüzbaşı rütbesiyle mezun olmuştur.
C) 31 Mart İsyanı’nın bastırılmasında, Hareket Ordusu’nda görev almıştır.
D) İlk görev yeri, Şam’daki V. Ordu’dur.
E) Katıldığı ilk savaş, Çanakkale Muharebeleridir.

  • Cevap: E

11. I. Çanakkale
II. Suriye
III. Kafkas
Yukarıda verilen cephelerden hangileri L Dünya Savaşı’nda, Osmanlı Devleti’nin taarruz amaçlı açtığı cepheler arasında yer alır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) II ve III

  • Cevap: C

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!