Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98

Oku-yorum

Konya Valisi İzzet Bey, bugün vali konağı olarak kullanılmakta olan köşkte Atatürk onuruna bir ziyafet vermiş, yemeğe Konya milletvekilleri de davet edilmişti. Yemekte Millî Mücadele’den söz açılmıştı. Tatlı bir sohbet vardı ve Atatürk çok neşelenmişti. Bu esnada milletvekillerinden Refik Bey (Refik Koraltan) Atatürk’e hitaben: “Her şeyi yapan sensin, bütün varlığımızı sana borçluyuz; sen olmasaydın, başka hiç kimse, hiçbir şey yapamazdı. Allah seni başımızdan eksik etmesin…” dedi. Atatürk’ün neşesi kaçmış bunalmaya başlamıştı, bahsi kapatmak istedi: “Beyefendi bütün yapılanlar, herkesten önce büyük Türk milletinin eseridir; onun başında bulunmak bahtiyarlığına ermiş bulunan bizler ise ancak onun şuurlu fedakârlığı sayesinde fikir ve iman birliği içinde ortak vazife görmüş, öylece başarı kazanmış insanlarız. Hakikat bundan ibarettir.” dedi. Mehmet Önder, Atatürk Konya’da, s. 100-101. (Kısaltılmıştır.)

Atatürk’e göre bir milletin kaderini etkileyen başarılar kişilere mi yoksa topluma mı aittir?

  • Cevap: Atatürk’ün görüşüne göre bir milletin kaderini etkileyen başarılar topluma aittir. Her bir birey toplumun bir parçasıdır; bireyler toplumun gelenek ve görenekleriyle yetişmiş kişilerdir. Bu nedenle bireyi toplumdan ayrı düşünemeyiz. Milli Mücadele örneğine bakacak olursak her birey kendi çabasını ortaya koymuş ve bir topluluk oluşturarak başarıya ulaşmışlardır. Ayrıca toplumun desteklemeyi seçtiği bireyler başarılarını arkasında yer alan toplum desteğine borçludurlar. Bireylerin bireysel başarıları küçümsenemez ancak birey toplumsuz, toplum da bireysiz var olamaz. Nitekim Milli Mücadele milletin desteğiyle ve Atatürk’ün liderliğiyle başarıyla sonuçlanmıştır. Toplumun kararlılığı, azmi, savaşma gücü ve başarıya olan inancı Milli Mücadeleyi başarıya ulaştıran temel değerlerdir ve bu değerlerin sağladığı destek toplumun kendi seçtiği bireylerde kendisini göstermiştir. Yani halk kendi kaderini kendi tayin etmiştir.

Araştır Öğren Paylaş

Bir toplumdaki köklü değişiklikler ilk önce hangi alanlarda dikkat çeker?

  • Cevap: Bir toplumda köklü değişiklik yapılması için uzun süre etkisinin sürmesi beklenen bir alanda yapılmaktadır. Toplumun şekillenmesini etkileyen alanlar eğitim, kültür, din alanında olan kazanımlardır. Bir toplumdaki köklü değişikliklerin yapılması o toplumun hayat tarzını değiştirmek olur. Köklü değişikliklerin en dikkat çektiği yerler eğitim, din, kültür gibi alanlarda yapılan değişimlerdir. Din alanında yapılan değişimler, temsil planında dinin yaşanmasıyla ilgili değişimler olabilir. Eğitim alanında yapılan değişimler yeni nesillerin hayat tarzını değiştirir. Kültür alanındaki değişimler de insanların yeni ve farklı alışkanlıklara sahip olması anlamına gelmektedir. Köklü değişimler toplumu derinden etkiler.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
unlike
1
sad
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!