Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

Aşağıdaki metin, tablo ve ön bilgilerinizden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Ekonomik gelişmeye bağlı olarak enerji ihtiyacının artmasıyla birlikte fosil yakıtlardan kömürün; 250 yıl ve petrolün ise 50 yıl sonra tükeneceği yönündeki araştırmalar, devletleri alternatif enerji kaynaklarından yenilenebilir ve nükleer enerjiye yöneltmiştir. Nükleer kaynaklardan elde edilen nükleer enerji, ağır radyoaktif (uranyum gibi) atomların bir nötronun çarpması ile daha küçük atomlara bölünmesi (fisyon) veya hafif radyoaktif atomların birleşerek daha ağır atomları oluşturması (füzyon) sonucu ortaya çıkar. Ancak nükleer enerji, kimyasal ve fiziksel enerjiye göre verimi çok yüksek bir enerji türü olmasına rağmen yenilenebilir bir enerji kaynağı değildir.

Hem elektrik hem de ısı enerjisinin eşzamanlı olarak üretildiği nükleer santrallerde yaygın olarak kullanılan en önemli element uranyumdur. Bir gram uranyum 18 litre benzine eşdeğerdir. Bir kilo uranyum ise yaklaşık olarak 100 ton kömürle aynı enerjiyi ortaya çıkarır. Uranyumun yanında toryum, plütonyum gibi radyoaktif elementlerin atomlarının, nükleer santrallerin reaktörlerinde kontrollü bir şekilde parçalanması sonucu meydana gelen ısı enerjisinden de elektrik üretilir.

Nükleer santrallerde enerji üretimi gerçekleşirken CO2 ve SO2 emisyonu oldukça düşüktür. Sadece elektrik üretiminde değil aynı zamanda tıp, tarım, endüstri ve araştırma alanlarında da nükleer enerjiden yararlanılmaktadır.

Nükleer santrallerin toprak kirliliği ve radyasyon gibi çevreye olumsuz etkileri petrol, kömür ve do- ğalgaz gibi fosil yakıtlarına göre nispeten daha az, yenilenebilir enerji kaynaklarına göre ise daha fazla olduğu söylenebilir.

Nükleer santrallerin; kuruluş maliyetleri yüksek olmasına rağmen yakıt işletme giderlerinin düşük olması, yüksek enerji verimi, diğer enerji santrallerine göre enerji üretiminde daha güvenilir olması bir avantaj olmasına rağmen nükleer enerjinin radyasyon yayması ve çıkan radyoaktif maddelerin korunması ve saklanmasındaki zorluklar, nükleer silahlanma ve kazalar ise dezavantajlarıdır. Nükleer enerji teknolojisinin kazanılması, ülkenin bilimsel ve teknolojik açıdan ilerlemesine katkıda bulunmaktadır. Günümüzde Nükleer santrallerin yarısından fazlası; teknolojik açıdan ilerlemiş, istikrarlı, demokratik ve nükleer altyapısı güçlü, nükleer olgunluğa ulaşmış Kuzey Amerika ve Avrupa’dadır. Avrupa Birliği ülkeleri, elektrik ihtiyacının yaklaşık %30’unu, ABD %20’sini, Kanada %15’ini, Meksika %6’sını, Rusya %17’sini, Çin %3’ünü, Güney Kore %30’unu nükleer güç ile karşılamaktadır. Güvenlik kayıtları ve alınan önlemler açısından nükleer enerji santralleri, herhangi bir endüstriyel tesisten daha iyi bir konumda olmasına rağmen yaşanan teknik aksaklıklar, deprem ve doğa olayları dışında ticari ya da askerî amaçlı nükleer faaliyetlerden dolayı ölümle sonuçlanan birçok kaza meydana gelmiştir. Aşağıdaki tabloda yıllara göre dünyadaki kazalar verilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!