Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 129

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 129 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 129

Verilen metni ve grafiği inceleyerek soruları cevaplayınız.

Nükleer enerji, çekirdek enerjisidir. Ağır atom çekirdeklerinin nötronlarla bombardımanı sonucunda büyük bir enerji açığa çıkmaktadır. Bu yöntem ilk defa atom bombası yapımında daha sonra da elektrik enerjisi üretimi için kullanılmıştır. Nükleer reaktörler, diğer güç üreten santrallerden farklı olarak radyoaktif madde içerirler. Bu reaktörlerde herhangi bir madde yakılmadığı için yanma ürünü oluşmaz. Nükleer santrallerin yaygınlaşması 1970’li yılların başındaki petrol krizi ile birlikte başlamıştır. Türkiye dahil 18 ülkede 49 nükleer santralin inşası devam etmektedir. Dünya üzerinde 31 farklı ülkede nükleer santral bulunmaktadır.

1. Birçok ülke neden nükleer enerjiyi tercih etmektedir? Tartışınız.

  • Cevap:

Nükleer enerji santrallerinin varlığı, ithal enerji bağımlılığını azaltır. Ekonomik bağımsızlığı arttırır. Bu durum, Türkiye gibi gelişmekte olan ülke ekonomileri için ise bir zorunluluktur. Çünkü petrol, doğalgaz gibi enerji kaynaklarından yoksun olmak, ekonomik aktivitede kullanılan enerjinin dışarıdan alınması demektir. Enerji kaynakları birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır. Bir nükleer santral 365 günün 330-335 günü iklim ve doğa olaylarından etkilenmeden elektrik üretir. Bunun yanında rüzgar ve güneş santralleri 365 günün 75-115 günü arasında elektrik üretir. Bir nükleer santralin ömrü 60 yıldır. Yani 60 yıl boyunca (ömrü uzatma ihtimalide her daim var) aynı verimde elektrik üretebilir. Rüzgar ve güneş santralleri yıllar geçtikçe verimden düşer ve nihayetinde 20-30 yıllık bir yatırım ömrüne sahiptirler. Yani nükleer santrallere bir sefer yatırım yapılınca güneşe veya rüzgar 2-3 sefer yatırım yapılması gerekmektedir. Diğer yandan nükleer santrallerde yakıt maliyeti toplam maliyet içinde %10-15 dolaylarındadır. Yani yakıt maliyeti iki katına çıksa bile elektriğin maliyeti bundan etkilenmez. Nükleer santraller en verimli elektrik üretim kaynaklarıdır, ortalama %92 kapasite faktörü ile 7/24 elektrik üretirler. En kötü hava koşullarında nükleer santraller etkilenmeden elektrik üretimine devam ederler. 1 cm uzunluğundaki büyüklüğündeki bir uranyum yakıt peleti 1 ton kömür ya da 481 m3 doğalgazdan üretilebilecek elektriği üretir. Bir nükleer reaktör ile ortalama 782000 evin elektriği karşılanır. Örneğin, Ak- kuyu Nükleer Santralinin bir ünitesi Bursa’nın elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılar.

2. Bir ülkede nükleer santralin nerede kurulacağının belirlenmesinde rol oynayan önemli faktörler nelerdir? Tartışınız.

  • Cevap: Nükleer santralin kuruluş yerinin seçilmesinde rol oynayan önemli faktörler şöyle sıralanabilir:

• Jeolojik ve tektonik yapı, çevredeki faylar, deprem olasılığı ve şiddeti, tsunami
• Nüfus yoğunluğu, yerleşim yerlerine yakınlık, turistik sorunlar
• Bölgesel enerji tüketim tahminleri, üretim olanakları
• Enterkonnekte sisteme bağlantı, dağıtım, yük kayıpları, sistem stabilitesi, ek maliyetler
• Topoğrafik yapı, zemin özellikleri, yerleşim alanı, inşaata uygunluk
• Soğutma ve kullanma suyu temini
• Ağır parçaların deniz yoluyla nakli
• Karayolu bağlantısı, taşıma ve ulaşım
• İnşaat malzemesi ve eleman temini

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!