Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

Galvanik hücrelerde inert elektrot kullanımı ile ilgili verilen bilgilerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Bir galvanik hücrenin çalışması sırasında elektrot metali ya çözünerek çözeltiye geçer ya da elektrotun üzerinde metalik birikme olur. Fakat kullanılan elektrotun tepkimeye girmesinin istenmediği durumlarda platin, altın, paladyum veya grafit gibi maddeler elektrot olarak kullanılır. Galvanik hücrenin çalışması sırasında herhangi bir değişikliğe uğramayan bu elektrotlara inert elektrot denir.

Resimdeki galvanik hücrede anot elektrot olarak nikel metali, katot elektrot olarak ise tepkimelere isteksiz (inert) olan platin metali kullanılmıştır. Anot yarı hücresinde, nikel elektrot yükseltgene- rek Ni2+ iyonu şeklinde çözünür. Nikel elektrotun kütlesi azalırken, çözeltideki Ni2+ iyonlarının derişimi artar. Anot yarı hücresinden çıkan elektronlar, iletken telden geçerek platin elektroda gelir. Bu elektronlar katot yarı hücresindeki Ag+ iyonları tarafından alınarak gümüş metaline dönüşür ve platin elektrotun üzerini kaplar.

Katot yarı hücresinde, çözeltideki Ag+ iyonlarının derişimi azalırken, platin metalinin kütlesi değişmez. Ancak, platin elektrotun üzeri gümüş metali ile kaplandığı için katot yarı hücresindeki elektrot kütlesi artmış olur.

a) Yandaki galvanik hücrede platin metali mi yoksa magnezyum metali mi anot elektrot olarak davranır? Nedeniyle açıklayınız,

  • Cevap: Galvanik hücrelerde anotta yükseltgenme tepkimesi gerçekleşir. Platin metali inert metal olduğundan, tepkimelere isteksizdir ve yükseltgenme tepkimesi vermez. Magnezyum metali ise elektron vererek yükseltgenir yani anot elektrot olarak davranır.

b) I. ve II. yarı hücrelerde gerçekleşen tepkimeleri yazınız. Pil çalıştıkça elektrotların kütleleri ve çözeltilerdeki metal katyonlarının derişimleri nasıl değişir? Açıklayınız.

  • Cevap: I. yarı hücre (katot): Al3+ (suda) + 3e- →Al(k) II. yarı hücre (anot): Mg(k)^ Mg2+(suda) + 2e- Pil çalıştıkça anot yarı hücresinde Mg elektrotun kütlesi azalır, çözeltideki Mg2+ iyonları derişimi artar. Katot yarı hücresinde ise çözeltideki Al3+ iyonlarının derişimi azalır. Platin elektrotun üzeri Al(k) ile kaplanır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!