Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplandırınız.

Metaller kolay işlenebilirliği ve çeşitliliği sayesinde günlük hayatımızda pek çok kullanım alanına sahiptir. Örneğin, vücut içi bir implant kullanılırken altın, platin gibi metaller tercih edilir. Pil üretiminde ise daha çok lityum, nikel gibi metaller kullanılır. Eskiden kullanılan alüminyum kaplar ise günümüzde mutfaklarda tercih edilmemektedir. Metallerin kullanım alanları ile ilgili yapmış olduğumuz bu seçimlerde metalik aktiflik önemli bir role sahiptir. Metallerin standart indirgenme potansiyellerine bakılarak metalik aktiflikleri ile ilgili kıyaslama yapılabilir. Aşağıda bazı metallerin standart indirgenme potansiyelleri verilmiştir.

1. Metallerin standart indirgenme potansiyellerine bakarak neden diş implantlarında altın, pil yapımında lityum kullanıldığını ve alüminyum kapların mutfaklarda niçin tercih edilmediğini açıklayınız.

  • Cevap: Standart indirgenme potansiyellerine bakıldığında altının indirgenme potansiyelinin oldukça yüksek olduğu görülür. İndirgenme potansiyelinin yüksek olması bu metalin aktifliğinin az olduğunu gösterir. Dolayısıyla vücut içinde herhangi bir tepkimeye girme olasılığı oldukça azdır. Lityumun indirgenme potansiyeli ise çok düşüktür. Bu lityum metalinin kolayca tepkimeye girerek yükseltgenmesi anlamına gelir. Lityumun indirgenme potansiyeli düşük olduğu için oluşacak pilin potansiyeli yüksek olacaktır. Alüminyumun indirgenme potansiyeli de düşüktür. Bu nedenle alüminyum kaplara asidik özelliği fazla olan gıdalar konulduğunda metalik alüminyum yükseltgeneceği için kaptaki gıdanın içine geçecektir. Bu durum da sağlık açısından risk oluşturabilir.

2. Aşağıda verilen çözeltilerden hangileri bulundukları kaplarda saklanabilir? Açıklayınız.

  • Cevap:

1. Kap:
Cu+2+ 2e- → Cu(k) E0
ind= +0,337
Fe+2 + 2e- → Fe(k) E0
ind= -0,440
Cu+2 iyonunun indirgenme eğilimi Fe+2 iyonundan daha büyük olduğundan bakır metali demir metalinden daha pasiftir. Pasif bir metalden yapılmış kapta, aktifliği kendisinden daha büyük
olan metalin çözeltisi saklanabilir.

2. Kap:
Cu+2+ 2e- → Cu(k) E0
ind= +0,337
Zn+2 + 2e- → Zn(k) E0
ind= -0,763
Cu+2 iyonunun indirgenme eğilimi Zn+2 iyonundan daha büyük olduğundan bakır metali çinko metalinden daha pasiftir. Aktif metalden yapılmış bir kapta aktifliği kendisinden küçük olan metalin çözeltisi saklanamaz.

3. Kap:
Ag+ +e- → Ag(k) E0
ind= +0,799
Fe+2 + 2e- → Fe(k) E0
ind= -0,440
Ag+ iyonunun indirgenme eğilimi Fe+2 iyonundan daha büyük olduğundan gümüş metali demir metalinden daha pasiftir. Aktif metalden yapılmış bir kapta aktifliği kendisinden küçük olan metalin çözeltisi saklanamaz.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!