Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 88

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 88 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 88

2. Karpite su eklendiğinde oluşan asetilen gazı, hidrojenle doyurulduğunda etan gazı elde edilir. 90 gram etan gazı elde etmek için kaç gram karpit kullanılmalıdır? Hesaplayınız. (H: 1 g/mol C: 12 g/mol Ca: 40 g/mol)

  • Cevap: Etan (C2H6) gazının bir molü 30 gramdır. 90 gram etan, 3 moldür. 1 mol etan elde etmek için 1 mol asetilenin, H2 ile doyurulması gerekir. 3 mol etan elde etmek için, 3 mol asetilen tepkimeye girmelidir. 1 mol asetilen elde etmek için, 1 mol karpit, su ile tepkimeye giriyorsa, 3 mol asetilen elde etmek için 3 mol karpit kullanılmalıdır. 1 mol karpit 64 gram olduğuna göre, 3 mol karpit 192 gram eder. Sonuçta 90 gram etan gazı elde etmek için, 192 gram karpit ile tepkimeler başlatılmalıdır.

3. Asetilen, amonyaklı gümüş nitrat çözeltisinden geçirilirse HC-CH + 2Ag(NH3)2NO3 ^ Ag – C-C-Ag + 2NH4NO3+2NH3 Beyaz renkli gümüş tuzu tepkimesi sonucu beyaz renkli gümüş asetilenür tuzu çöker. Buna göre, kütlece %80 saflıktaki 40 gram karpit örneğinin su ile tepkimesinden elde edilen asetilen gazı, amonyaklı gümüş nitrat çözeltisinden geçirildiğinde kaç gram gümüş asetilenür tuzu çöker? Hesaplayınız. (C: 12 g/mol, Ca: 40 g/mol, Ag: 108 g/mol)

  • Cevap: 40 gram karpit örneğinin %80 ‘i 32 gram eder. Yani elimizde 32 gram saf karpit vardır. 1 mol karpit 64 gram olduğuna göre, 32 gram karpit 0,5 moldür. 0,5 mol karpitin su ile tepkimesinden 0,5 mol asetilen gazı oluşur. 1 mol gümüş asetilenür (Âg2C2) 240 gramdır. 0,5 mol gümüş asetilenür 120 gram eder. Çöken gümüş asetilenür tuzu 120 gramdır.

4. Polivinilklorür (PVC), günlük yaşantımızda kapı ve pencere yapımında çok yaygın kullanılan sert plastik bir polimerdir. Asetilenden, PVC üretmek isteyen bir kimyager hangi tepkimeler sonucu PVC elde edebilir?

  • Cevap:

5. Asetilen gazı doğada kendiliğinden var olmayan, tepkimelerle üretilen, renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gazdır. Sanayide üretilen asetilen gazı, yüksek basınçlı tüplere doldurularak hangi amaçla kullanılabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Asetilen gazı, basınçlı tüpten hızlı bir şekilde çıktığında, yine basınçlı bir başka tüpten gelen oksijen gazı ile birleşip çok yüksek ısı ve ışık vererek yanar. Bu yüksek ısı, metallerin birbirine kaynak yapılmasında kullanılır. Ayrıca bu gazın ışığı da çok parlak olduğundan kaynak yapımında göz koruyucu maske kullanılmalıdır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!