Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 73

12. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 73 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 73

Bir üretim sürecinde maliyet, ürün miktarına bağlı bir y Maliyet (1000 tl) fonksiyon olarak yazılabilir. Üretim maliyetinin, üretim miktarına göre değişim oranına “marjinal üretim maliyeti” denir. Başka bir deyişle “marjinal üretim maliyeti” üretimi bir birim artırmak istediğinizde maliyette ortaya çıkan artış miktarıdır.

Örneğin f(x) belli bir zaman aralığında x birim ürün üretmek için gerekli olan maliyet olmak üzere ürünün bir birim arttırılması ile ortaya çıkacak üretim maliyet artışı marjinal üretim maliyetini verir. Bu da maliyet fonksiyonunun türevi alınarak hesaplanır. Maliyet eğrisi üzerindeki herhangi bir noktadan geçen teğetin eğimi marjinal maliyet değerini vereceğinden eğri üzerinde teğet çizilemediği ya da birden fazla eğri çizilebildiği noktalarda marjinal maliyet hesaplanamaz.

Grafik, yurt dışından dövizle aldığı ham maddeyi işleyerek üretim yapan bir firmanın belli bir zaman aralığındaki üretimine bağlı maliyetini göstermektedir. 10. ton üretim yapıldığında arızalanan bir makinenin tamir giderleri sebebiyle üretim maliyeti farklılık göstermiştir. Ayrıca 15. ton üretim sırasında dövizdeki ani düşüş üretim maliyetlerini birden düşürürken 22. tondan itibaren ise dövizdeki dalgalanmalar üretim maliyetlerini etkilemiştir.

Verilen bilgilere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.) a) Hangi üretim değerlerinde marjinal maliyetin hesaplanamayacağını bulunuz.

  • Cevap: Maliyet fonksiyonu x = 10, x = 15 ve x = 22 apsisli noktalarda türevlenemediği için 10,15 ve 22. üretim değerlerinde marjinal maliyet hesaplanmaz.

b) Üretim maliyetinin ani değişimlere uğramaması durumunda hangi üretim değerinde marjinal maliyetin hesaplanamayacağını bulunuz.

  • Cevap: 22. tonda üretim maliyetlerinde ani değişimler olmamasına karşın marjinal maliyet hesaplanamaz.

c) Marjinal maliyetin hesaplanabileceği üretim aralıklarını bulunuz.

  • Cevap: (0,10), (10,15), (15,22) ve (22,32) aralıklarında marjinal maliyet hesaplanabilir.

2. İlk 15 tonluk üretim maliyetini veren f fonksiyonun kuralı f (x) üretim artışının marjinal maliyetini bulunuz.

  • Cevap: f 1 (x) = 3×2 – 12x + 15 olduğundan f 1 (8) = 111 olur. Buna göre marjinal maliyet 111 000 Türk lirası bulunur.

12. Sınıf Meb Yayınları Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 73 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!