Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı

“12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı

Arap Yarımadası’nda özellikle Hicaz bölgesinde yaşayan kabilelerin bir bölümü bedevi diğerleri ise hadarî olarak varlıklarını devam ettiriyorlardı. Çöl şartlarının ortaya çıkardığı kabilecilik çok önemli olduğu için bu bölgede yaşayan insanların sosyal hayat, inanç ve kültürünü kabilecilik anlayışı şekillendirmiştir. Güçlülerin zayıflar üzerinde hâkimiyet kurması, erkeklerin üstün görülmesi, kadınların ve kız çocuklarının değersiz kabul edilmesi Cahiliye toplumunun temel özelliklerindendir. Kabilecilik anlayışında asabiyet, övülmek, cesaret ve toplumda meşhur olmak önemli bir değer kabul edilirdi.

Peygamberimiz (s.a.v.), Cahiliye zihniyetinin temel özellikleri olan kabilecilik, kan davası, insan hakları ihlali, haksız kazanç gibi anlayışları Veda Hutbesi’yle ortadan kaldırmıştır.

Cahiliye Zihniyetinin Oluşumu

Cahiliye; ilmin zıddı, bilgisizlik, doğru olanın tersine inanma gibi anlamlara gelir. Ragıb el-Is- fahani ise cahiliyeyi “bilgiden yoksunluk”, “kendini bilmezlik”, “ilmin zıddı” olarak tarif etmiştir.1 Cahiliye, Allah’ın (c.c.) indirdiği hükümleri ve bilgileri kabul etmemek, insanlar taraflndan belirlenen ve vahye dayanmayan batil hükümlere, düşünce ve sistemlere inanmaktır. Arap toplumunun İslam’dan önceki din ve sosyal hayat anlayışlarını ifade eder. Cahiliye başlı başına bir anlayışın adıdır.1 2 Nitekim İslam düşünürü Fârâbi, zorbalığın hakim olduğu eski zaman şehirlerine “el-Medi- netü’l-Cahiliye (Cahiliye Şehri )” adını vermiştir.

Kur’an’ın nüzulünden sonra ortaya çıkmış bir terim olan cahiliye, gerek Kur’an-ı Kerim’de gerekse hadis-i şeriflerde Arapların İslam’dan önceki inanç, tutum, yaşayış ve davranışlarını İs- lamî devirden ayırt etmek için kullanılmıştır.4 Bu nedenle genellikle Arapların İslam’dan önceki dönemine Cahiliye ya da Cahiliye Dönemi denir. Bunun yanı sıra geçmiş ümmetlere gelen peygamberler döneminde de cahiliye anlayış ve davranışlarının bulunduğu Kur’an-ı Kerim’de haber verilmiştir.5

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!