Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 107

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 107 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 107

Aşağıda verilen metinleri dikkate alarak soruları cevaplayınız.

İKİ KUTUPLU DÜNYA VE SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ

II. Dünya Savaşından sonra başlayan ve 1991e kadar devam eden süreç Soğuk Savaş Dönemi diye adlandırılmaktadır. Bu süreçte ABD’nin başını çektiği Batı Bloku ülkeleri ile SSCB’nin önderliğindeki Doğu Bloku ülkeleri arasında ekonomik, askerî, ideolojik, siyasi ve kültürel alanlarda büyük çekişmeler yaşanmıştır. Ortaya çıkan bu iki kutup arasında sürekli bir gerginlik ve rekabet mevcut olsa da bu durum sıcak çatışmaya dönüşmedi. Bunun nedeni hem Batı Bloku’nun hem de Doğu Bloku’nun elinde etki ve tahrip gücü yüksek nükleer ve kimyasal başlıklı silahların olmasıydı.

1989 yılına gelindiğinde Orta ve Doğu Avrupadaki komünist rejimler bir bir çöktü. Sovyetler Birliğini yöneten Komünist Parti de kontrolü kaybetti ve Sovyetler Birliği resmi olarak Aralık 1991de parçalandı. Moğolistan, Kamboçya ve Güney Yemendeki komünist rejimler de çöktü. ABD dünyanın tek süper gücü olarak ayakta kalmayı başardı. Sonuç olarak 1991de Sovyetler Birliğinin dağılması ile Soğuk Savaş Dönemi sona ermiş oldu.

DOĞU BLOKU

Cominform (Kominform) 5 Ekim 1947
SSCB’nin öncülüğünde Doğu Bloku üye devletlerinin kendi aralarındaki iş birliğini artırmak, komünist rejimler arasında siyasi ve ideolojik bağı sağlamlaştırmak amaçlanmıştır. Cominform ile SSCB ve komünist rejimler arasında siyasi ve ideolojik bağ sağlandı.

Comecon (Komekon) (25 Ocak 1949)
Marshall Planı ve Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgü- tüne karşı SSCB öncülüğünde Comecon (Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi) kuruldu Come- con’un amacı; üye ülkelerde ekonomik gelişmeyi hızlandırmak, bilimsel ve teknik gelişmeye önem vermek ve üye ülkeler arasındaki dayanışmayı sağlamaktı.

Varşova Paktı (14 Mayıs 1955)
NATO’yu varlığına tehdit olarak gören SSCB öncülüğünde; Arnavutluk, Doğu Almanya, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Çekoslovakya’nın katılımıyla kuruldu.
Kuruluş amacı NATO’ya karşı sosyalist ülkeler arasında dostluk ve askerî yardımlaşmayı sağlamaktı. Varşova Paktı, Soğuk Savaşın bitmesiyle 1991’de dağıldı.

BATI BLOKU

Truman Doktrini (12 Mart 1947)
ABD Truman Doktrini ile iki temel amaca ulaşmaya çalıştı: Bu amaçlardan birincisi dünyanın neresinde olursa olsun SSCB’nin yayılmasını engellemek, ABD’nin ekonomik ve siyasal hâkimiyetinin genişlemesini sağlamaktı. İkinci amaç ise SSCB tehdidine karşı Türkiye ve Yunanistan’a askerî yardım yapmaktı.

Marshall Planı (1948-1951)
İkinci Dünya Savaşından çıkan Avrupa ekonomilerini tekrar kalkındırmayı amaçlayan ekonomik yardım programıdır. Böylece ekonomik olarak kötü durumda olan Avrupa ülkelerinde Sovyet etkisi önlenecek ve Komünist partilerin iktidara gelmelerini engellenecekti. Marshall planının yürürlüğe girmesiyle bu yardım paketinden 16 ülke faydalanmıştır.

NATO’nun Kuruluşu (4 Nisan 1949)
SSCB’ye karşı kurulan geniş kapsamlı bir savunma ittifakıdır. NATO’nun oluşturulmasının ana fikri SSCB yayılmasına ve tehdidine karşı etkili bir set kurmaktı. Buna göre üye devletlerden birine yapılacak olan herhangi bir saldırı, hepsine karşı yapılmış sayılacaktı. Bu amacı gerçek leştirmek için öncelikle NATO antlaşmasını imzalayan ülkeler arasında askerî iş birliği sağlandı.
Türkiye ise NATO’ya 18 Şubat 1952de girdi.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!