Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 125

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 125 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 125

Metinlerden ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

ARABESK

Asıl tüketicilerinin yeni bir tür olarak algılamadıkları fakat “klasik müzik” ve “halk müziği” adları altında iki kategoriye sadık kalanların önce “minibüs müziği” sonra da müzikalitesindeki bazı özellikler nedeniyle “arabesk” adını taktıkları tür, 1960la- rın sonlarına doğru en çok dinlenen ve en çok satan müzik oldu. Köyden çıkmış ama kente de henüz tam anlamıyla girememiş gecekondu çevrelerinin hem elektrosaz kullanımıyla geleneksel halk müziğine benzeyen hem de Batılı yaylı çalgıların bolluğu nedeniyle kendilik ve incelmişlik izlenimi veren bu müziğe olan tutkusu, yeni bir endüstri bile oluşturmuştur. 1970’te Orhan Gencebay’ın “Bir Teselli Ver” plağıyla başlayan satış rekorları furyası daha sonra Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses ve tıpkı Orhan Gencebay gibi geleneksel halk müziğinden “arabesk’e geçiş yapan İbrahim Tatlıses tarafından sürdürüldü. Arabeskin bu benzeri görülmemiş ticari başarısı, TRT’yi de başlangıçta uyguladığı sansürden vazgeçmeye zorladı. “Arabesk” sanatçıları, 1970’ler ve 80’lerde bol şarkılı birçok film de yaptılar.

ARANJMAN

“Hafif müzik” olarak adlandırılan Batı müziği, 1960’h yıllara gelinmeden yabancı şarkıcılar ve besteler aracılığıyla özellikle büyük kentlerde memur ve aydın kesim, daha çok da gençler tarafından sevilmiştir. Batı kültürüyle yetişen şehirli gençler kendi gruplarını da oluşturarak Batı dünyasındaki müziği aynen icra etmeye başlamışlardır. Ancak bu yönelim zaman içinde kendini tekrardan, taklitten öteye gidememiştir. Türkiye’deki popüler müziğin gelişimine önemli etkisi olan “Türkçe sözlü hafif Batı müziği” (aranjman), ülkemizde pop müziğin doğuşu olarak görülmüş, 1960lı yılların başında ilk örneklerini vermeye başlamıştır. Beğenilen yabancı parçaların üzerine Türkçe sözlerin yazılması ile Türkiye’de yeni bir dönemi başlatan bu akım, yabancı dil bilmeyen dinleyicilere ünlü, yabancı parçaları Türkçe sözlerle tekrar dinleme imkânı vermiştir. Aranjman müzik, Ajda Pekkan gibi yeni şarkıcıları da beraberinde getirmiş; Türkçe şarkı söylemenin yadırgandığı bir anlayışı yıkmış ve popüler Batı müziğine yönelik ilginin artmasında önemli rol oynamıştır. Müzikal anlamda yeni bir şey ortaya koymamasına rağmen geniş bir dinleyici kesimini tonalite müzikle, armoniyle ve Batı çalgılarıyla tanıştırmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 125 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!