Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 126

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 126 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 126

ANADOLU POP-ROCK

27 Mayıs 1960 Darbesi sonrasında hazırlanan 1961 Anayasası, bir askerî darbenin ardından çıkmasına karşın daha geniş bir siyasal serbestlik alanı sergilemesi, demokrasi ve özgürlüklerin genişletilmesi bakımından önemli bir anayasa olmuştur. Darbenin ardından kuvvetlenen halkçılık ilkesinin de etkisiyle edebiyatta ve sanatta köy olgusu açığa çıkmıştır. Yaşar Kemal, Mahmut Ma- kal, Fakir Baykurt gibi yazarların kitapları çok okunmuş; Ahmet Arif, Flasan Flüseyin gibi Anadolu şairleri önem kazanmıştır. Bu gelişimin müzikteki karşılığı kimi uzmanlarca Anadolu pop-ro- ck olarak yorumlanmıştır. Bu dönem, öncekiler gibi Batıda icra edilen müziklerin Türkiyede aynen kopyalanarak icra edilmesinin aksine Batı müzik tekniğinin ve millî/yerel unsurların bir- birleriyle harmanlanması olarak kendini göstermiştir. Anadolu pop-rock akımının, dönemin aranjman müziğine yerli bir alternatif olduğu da göz ardı edilemez. Aranjman dönemine özellikle 60’lı yılların sonlarında başta Hümeyra olmak üzere Moğollar, Cem Karaca, Fikret Kızılok, Selda Bağcan ve Barış Manço’nun öncülüğünde yükselen Anadolu pop akımı ile set çekilebildiği ifade edilmektedir.

1. “Arabesk müzik” ile “hafif Batı müziği” türlerinin dinleyicilerini sosyokültürel çevreleri açısından karşılaştırdığınızda nasıl bir sonuca ulaşırsınız?

  • Cevap: “Arabesk” müziğin dinleyicileri, köyünden göç etmiş ama kente de henüz tanı anlamıyla uyum sağlayamamış, kentli olmanın getirdiği karmaşık sorunları anlamlandıramamış gecekondu bölgelerinin insanlarıdır. “Hafif Batı müziğinin dinleyicileri ise özellikle büyük kentlerde memur ve aydın kesim, daha çok da Batı kültürüyle yetişen şehirli gençlerdir.

2. 1960’h yıllarda ülkemizde “Türkçe sözlü hafif Batı müziği” (aranjman) olarak adlandırılan bir müzik türünün ortaya çıkışını etkileyen toplumsal olgu sizce nedir?

  • Cevap: Batılılaşmanın etkisiyle Batı kökenli müziğin kent insanını etkilemesi, hızla büyüyen kentlerde yabancı dil bilmeyen kentlinin popüler şarkıları kendi dilinde dinlemek istemesi etkilidir, denilebilir.

3. 1960’h yılların siyasal gelişmeleri ile Anadolu pop-rock akımının ortaya çıkışı arasında nasıl bir ilişki kurabilirsiniz?

  • Cevap: 1960’lı yıllarda güçlenen sosyalizm ve milliyetçilik düşünceleri Anadolu insanını öne çıkarmış, bu durum müzikte halkçılık eğilimini kuvvetlendirmiştir. Bu dönemde önceden olduğu gibi Batı müziklerinin aynen kopyalanması yerine Batı müzik tekniği ile millî/yerel unsurlar birbirleriyle harmanlanmıştır. Anadolu pop-rock, dönemin aranjman müziğine bir alternatif, edebiyat alanında da olduğu gibi millî değerleri, Anadolu insanının müziğini sahipleniştir.

4. “Anadolu pop” akımının toplumsal olarak yüklendiği değerlerle ilgili çıkarımınız nedir?

  • Cevap: Halk edebiyatı, halk ozanları aracılığıyla bilinçlenip memleket meselelerini sahiplenme görevi üstlenmiştir, denilebilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 126 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!